Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Zwemmen met nefrostomie katheter

Goedendag,     

Mijn vriendin heeft terminale baarmoederhalskanker en heeft een nefrostomiekatheter.

Graag zou ze deze zomer nog een keertje met ons dochtertje van 3 gaan zwemmen in het zwembad bij ons huisje in Curacao.

Nu vragen we ons af of het mogelijk is om tijdelijk (15/30min) de katheter af te doppen en geheel waterdicht af te plakken zodat ze kan zwemmen in een zwembad. Direct na het zwemmen kan het geheel weer door mij gereinigd worden en opnieuw worden afgeplakt.

Ik gebruik nu Fixomul Transparant om de gaasjes, fixatieplakker en ingang van de katheter droog te houden voor tijdens het douchen.

Zelf heb ik een stoma (na endeldarm kanker) en ik zwem hier mee in zee en zwembad, plak deze met extra tape van Coloplast goed af en dit werkt perfect.

Is het misschien een mogelijkheid om de nefrokatheter van de zak los te koppelen en het slangetje dat uit haar rug komt in het stomazakjes te doen waarna ik deze goed waterdicht afplak?

 

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet, Dick

Antwoord

Beste grotamare,

Een heel voorstelbare vraag die ook vaker gesteld wordt. Wat betreft de insteekopening van de nefrostomiekatheter is het niet zo'n probleem dat dat nat wordt. Hoewel zwembadwater dan niet zo heel schoon is. Dus als er voor gezorgd kan worden dat die insteekopening met een stomazakje of een Biotrolzakje (wat kleiner en langer dan een stomazakje) kan afgesloten worden is dat heel handig. Maar wat ik niet zou doen is de katheter zelf afdoppen. Er zitten altijd bacterieen in en rond de punt van de katheter. Als die opgesloten worden is er al heel snel druk opbouw in de nier waarbij de bacterieen snel in de bloedbaan terecht kunnen komen. En daardoor kan je een sepsis krijgen. Wat misschien dan wel handig is om een kort slangetje met een klein zakje eraan te bevestigen en die in het afsluitende stoma zakje doen of zonder stomazakje. En dit weg vouwen in een badpak. En dan direct na zwemmen afspoelen met schoon water. De kans dat er dan een infectie optreedt is dan heel klein.

Veel sterkte gewenst.

Vriendelijke groeten,

Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hallo Annemarie,

Wat een geweldig advies, hier gaan we mee aan de slag met alle nodige voorzichtigheid.

Hartstikke bedankt, Dick en Kalpana.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hallo Annemarie,

Ik heb nog één vraag.

In beide gevallen (met of zonder stomazakjes insteek opening wel/niet waterdicht maken) zijn we uitgegaan dat de fixatie pleister/vlinder pleister die de nefrostomie vast klemt niet wordt gebruikt toch? (We zijn altijd een beetje bang dat de nefrostomie uit de insteek opening "glijd".)

Met vriendelijke groet, Dick van Seeters

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Dick,

Er bestaan verschillende bevestigingspleisters. Zowel die vlinderpleister die je wat verder van de insteekopening plaatst maar ook eentje die direct rond de insteekopening geplakt is met een 'heuveltje' waarover de drain wordt afgeleid. Deze fixatiepleisters zijn wel erg raadzaam om te gebruiken. Maar in bovengenoemde geval als je er mee wilt zwemmen is het wegwerken van het slangetje in een zakje ook veilig omdat je er dan ook niet achter kan haken. Overigens is hierbij een ballon nefrostomiekatheter (met opgeblazen ballonnetje in de nier waar de katheter op hangt) wat meer zeker dat ie er niet uit valt dan een zogenoemde pigtail (met krul aan uiteinde). Maar voor beide geldt: er aan trekken of er achter haken geeft kans op uitglijden. Maar als dat niet gebeurt dan blijft ie spontaan gewoon zitten. Er zit altijd iets beweging in omdat de nier beweegt bij de ademhaling, ten opzichte van de buikwand/huid. En dat kan ie zeker hebben.

Succes !

Vriendelijke groeten, Annemarie Leliveld

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Annemarie,

Wederom erg bedankt voor het nuttig advies en uitleg. We nemen dit zeker weer mee.

Met vriendelijke groet Dick.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46