Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Hallo verpleegkundige specialist,
Hallo verpleegkundige specialist,
Ik vraag me af wat de zin is van radiologie ( mammogrammen) als de tumor niet wordt gezien?!
Ik heb vele mammogrammen gehad. Ieder half jaar en 24 januari 2021 en 6 mei 2021 nog een mammogram gehad, maar men wist niet niet dat er borstkanker zat. Dat zagen ze pas bij de patholoog na de operatie op 12 mei 2021.
Ik hoor het graag
gr. Linus
Antwoord
Beste linus
wat was de reden voor de operatie? je schrijft een mammografie op 6 mei en dan een operatie op 12 mei, waarom die operatie?
Een tumor kan nog te klein zijn om te zien op de mammografie, of het kan gaan om een voorstadium wat ook niet te zien is. De meeste tumoren worden wel gezien, dat is ook de reden dat een mammografie zo belangrijk is, maar een mammografie kan inderdaad afwijkingen missen helaas.
groet
martine
Beste Martine,
Ik werd geopereerd aan Dcis graad2. 0,7 mm die was ontdekt bij het bevolkingsonderzoek. Aan de hand van het afgenomen weefsel zag de patholoog een invasief carcinoom. De tumor werd niet gezien. Hij was 0,9 mm. Dat is bijna 1 cm. Die foto's zien zelfs veel kleinere dingen. Dus ik begrijp het niet.
Beste linus
De dcis was wel gezien op de foto? anders was je niet doorgestuurd door het bevolkingsonderzoek en was er ook geen biopt genomen. Invasief carcinoom kan samen met dcis groeien en in hetzelfde gebied ontstaan. blijkbaar is het biopt precies genomen uit het dcis gebied en werd pas na de operatie duidelijk dat het dcis en invasief carcinoom is geweest.
Het is op de foto soms lastig te zien wat het verschil is tussen dcis en invasief en fotoos missen ook dingen. Maar toch blijft de foto de beste manier om nieuwe afwijkingen op te sporen.
groet ensterkte met je herstel
martine
Beste verpleegkundigespecialistmamma,
Ja Dcis graad 2 is bij het bevolkingsonderzoek gevonden.
Maar wat je zegt over het invasieve carcinoom dat is niet logisch. Hij is groter dan de Dcis maar zou er volgens jou verstopt in kunnen gezeten hebben.
Ook hebben ze bij radiologie het carcinoom niet gezien. Waarom niet? Mocht het zo zijn dat ze dachten dat het de dcis was dan is dat ook raar want dan zou het 0,2 mm gegroeid zijn. En we maakten die foto's om eventuele groei op te kunnen merken. Dit geheel en ook nog jouw niet logische verklaring klinkt als verzonnen . Ik wil niet gerust gesteld worden, Heel graag lees ik de waarheid.
Hoe kan het dat dat carcinoom niet is gezien? Ik zal proberen wat meer informatie te krijgen.
beste linus
ik verzin niks, ik probeer het je uit te leggen. Ik kan natuurlijk niet zeggen waarom het niet gezien is, ik ken de casus niet en heb de fotoos niet gezien. Ik weet alleen dat het soms heel lastig is om op de foto het onderscheid te zien tussen dcis en invasief carcinoom en dat ook de definitieve grootte van een gebied pas echt duidelijk wordt na een operatie en dat dat nog wel eens verschilt van de ingeschatte grootte op de foto. Ik zeg ook ook niet dat het invasief carcinoom verstopt zit in de dcis, ik zeg dat het tegelijk kan groeien in een zelfde gebied en dat alleen de patholoog uiteindelijk goed het verschil kan zien.
Het gebeurt wel vaker dat we opereren voor dcis maar dat er toch uiteindelijk invasief carcinoom gevonden wordt, het gebeurt ook wel dat we denken dat het om een gebied van bv 8 mm gaat en dat het uiteindelijk 15 mm blijkt of meer zelfs. Daar kan je niet altijd wat aan doen.
Ik raad je aan dit gesprek met je chirurg te voeren, want ik kan je vanaf een afstand en zonder alle informatie niet verder helpen of geruststellen.
groet
martine
Beste Martine,
Ik lees nu toevallig mijn vraag van vorig jaar. De patholoog heeft borstkanker gemist. Normaal gesproken is er een 2e persoon die het preparaat bekijkt, maar door de feestdagen ( het was rond kerst en oud en nieuw) was iedereen vrij en heeft hij het zelf bekeken en daarbij de diagnose gemist. Hierdoor heb ik 1,5 jaar met borstkanker rondgelopen.
Liefs Linus