Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Hormonale borstkanker
Hallo, in maart 2019 kreeg ik borstkanker in mijn rechterborst. Dit bleek hormonale borstkanker te zijn. ( ER 50%, PR 60%) Ik heb chemotherapie en aansluitend een borstoperatie (okt 2019) gehad waarbij alles weggehaald is. Geen uitzaaiingen. Aansluitend kreeg ik anti hormoontherapie Tamoxifen. In mei 2020 ben ik met spoed naar het ziekenhuis gebracht vanwege zware longembolie, veroorzaakt door de Tamoxifen. Deze mocht ik dus niet meer nemen, en ik heb ook geen alternatief. Ik slik enkel nog bloedverdunners. Mijn laatste menstruatie was na de eerste chemotherapie in april 2019. En nu na anderhalf jaar begint mijn menstruatie weer en heb ik een pijnlijke linkerborst. Ik heb nu angst dat zich daar borstkanker ontwikkeld. Is deze angst terecht?
Antwoord
Beste Biankaa
Wat naar voor je dat je na de hele kanker behandeling ook nog te maken hebt gekregen met een long embolie en de nasleep daarvan
Ik neem aan dat je nog onder controle bent voor de borstkanker en jaarlijks een mammografie krijgt?
over het algemeen is pijn geen teken van kanker en past het juist wel bij hormoon spiegelingen die je nu weer hebt, nu je menstruatie ook weer begonnen is. Het klierweefsel in je borst reageert daar op.
Wanneer was je laatste controle? En bij wie? je kan altijd even bellen en vragen of een extra controle middels lichamelijk onderzoek mogelijk is
groet
martine
Hallo Martine,
Dankjewel voor je antwoord. Ik krijg 4 jaarlijkse controles. 4 keer bij mijn oncoloog en 4 keer bij mijn gynaecoloog. Een mammografie krijg ik niet. De oncoloog maakt een echo van buik, darmen, lever,gal en nieren en de gynaecoloog maakt een echo van beide borsten en doet een inwendig onderzoek. Bij de controle van 17 september is verdikt baarmoederslijmvlies van 27mm ontdekt (na aanleiding van 5 weken buikpijn) en dit is op 2 oktober operatief verwijderd samen met een poliep. Alles was gelukkig in orde. Ik heb daarna 2 dagen een hele lichte bloeding gekregen en toen niks meer. De laatste controle was vorige week en toen zag alles er goed uit.
Maar nu dus sinds gisteren heftige bloedingen met helderrood bloed. Is er nu verhoogde kans op borstkanker in mijn andere borst doordat de hormonen weer op gang zijn gekomen?
bedoel je met alles weggehaald dat je een borst amputatie gehad hebt, of dat alle tumor weefsel is weggehaald?
woon je in nederland?
groet
martine
Hallo Martine,
Met alles weggehaald bedoel ik dat alle kanker uit mijn borst is gehaald. Ik heb een huidsparende operatie met directe reconstructie door middel van siliconen gehad.
Ik woon in Duitsland, vandaar de uitgebreide onderzoeken.
Beste Biankaa
dat dacht ik al, dat je niet in nederland woont, echter ik mis de mammografie van je andere borst in het rijtje, krijg je die niet? dat is toch wel belangrijk om jaarlijks ook te krijgen
Los daarvan, je hebt nu niet een verhoogde kans op een nieuwe tumor doordat je hormonen weer op gang zijn, echter die kans is er wel, dus vandaar dat ik controles adviseer, nou krijg je dit voldoende als ik het zo lees, maar een mammografie zou ik ook aanraden om hele vroege veranderingen op te kunnen sporen. Pijn is geen alarmsignaal, maar controles zijn belangrijk
sterkte
martine
Hallo Martine,
Bedankt voor je antwoord. Ik krijg een echo van beide borsten. Mijn borstkanker heb ik zelf ontdekt door te voelen, er is toen een mammografie gemaakt maar hierop was niets te zien. Op de echo die daarna volgde werd de tumor wel gezien, deze was 5cm, geen kleintje dus.
Ik heb dan ook meer vertrouwen in een echo dan in een mammografie. En daarnaast vind ik de mammogram echt een martelwerktuig, maar dat terzijde ;)
Zijn er statistieken van terugkeren van borstkanker? Of het ontstaan van nieuwe?
ja die zijn er zeker, dat kan je aan je oncoloog vragen
mammografie is echt noodzakelijk, evt icm een echo, je kan er, ondanks dat je eerste tumor er niet op te zien was, wel het begin ontdekken van een volgende tumor, onrustige cellen die je met de echo niet ziet, maar met een mammografie wel, dus dat zou ik je echt aanraden, maar dat is natuurlijk je eigen keus
Succes met alle onderzoeken en vraag je oncoloog naar de statistieken in jouw specifieke geval.
veel groet
martine