Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Plastische chirurgie bij borstamputatie

Beste

Bij mij is tripel  neg borstkanker geconstateerd. Waarschijnlijk zal mijn borst geamputeerd worden met in een en dezelfde operatie reconstructie. Daarvoor heb ik onlangs een plastisch chirurg bezocht. Zij heeft mij summier geïnformeerd over de mogelijkheden, maar ze heeft mijn borsten helemaal niet bekeken. Op mij komt dat vreemd over en het wekte geen vertrouwen. Is dit gebruikelijk?

Alvast bedankt voor het antwoord 

Antwoord

Beste claire

om je een goed antwoord te kunnen geven heb ik iets meer informatie nodig

gaat het om 1 tumor in je borst of meerdere? en is er gesproken over een chemo behandeling voorafgaande aan je operatie?

Er zijn meerdere reconstructie m ogelijkheden, en het is daarin toch wel gebruikelijk dat de plastisch chirurg naar je borst kijkt wat mogelijk is. Ook is bij triple negatieve borstkanker het vaak gebruikelijk dat je chemotherapie krijgt en pas daarna een operatie, als je dit tenmisnte fysiek aan zou kunnen. Meestal kan er dan een sparende operatie plaatsvinden. Ook wordt er vaak genetisch (erfelijkheids) onderzoek ingezet, heb je daar iets over gehoord?

Sterkte met alles

groet

martine

Laatst bewerkt: 14/11/2023 - 08:21

Hoi Martine

Dankjewel voor je antwoord. Ik had niet in de gaten dat ik een antwoord op mijn vraag had. Vandaar de late reactie. Om op je vragen antwoord te geven: 

Pas laat in het traject kwamen ze in het ziekenhuis op het idee om erfelijkheidsonderzoek te doen. Daardoor moest mijn operatie worden uitgesteld. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het chek2 gen heb; mede daardoor werd mij geadviseerd mijn borst te laten verwijderen . Er zat in ieder geval 1 tumor in mijn rechterborstnplus nog 2  losse groepjes cellen met kwaadaardige kenmerken.

Er is mij geadviseerd ook chemo te ondergaan gedurende een maand of 5, maar dat heb ik vooralsnog geweigerd. Ik zie het niet zitten om geen kwaliteit van leven meer te hebben. Wat misschien niet zo zal zijn bij mij, maar niemand kan me garanderen dat chemo überhaupt wat positiefs gaat doen. Ik vind het een enorm lastige beslissing. Ik heb een aantal mensen in mijn omgeving meegemaakt die aan de chemo ten onder zijn gegaan. Dat was afschuwelijk. Ik vind dat de oncoloog er vrij positief over praat, hij houdt een soort marketing praatje om toch vooral aan chemo te beginnen.

Ondertussen is mijn borst verwijderd, eergisteren, en verwacht ik de uitslag op 11 december. Hopelijk is mijn Sentinel node schoon.

Overigens had mijn longarts (ik heb ook longkanker) gezegd: misschien werkt de chemo voor de triple negatief positief op de vlekken op je longen. Dit heb ik aan de oncoloog voorgelegd, hij antwoordde dat hij geen verstand van longkanker had.

Ik heb met verschillende artsen gesproken, maar dat brengt me enorm in verwarring. Ze volgen uiteraard allen de richtlijnen maar er zit een hoop verschil in interpretatie en uitvoering van de verschillende artsen en ziekenhuizen.

Hartelijke groet 

Claire

Laatst bewerkt: 25/11/2023 - 23:13