Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Verdikking borst
Vorig jaar maart heb ik een mammografie gehad en echo vanmijn borst omdat ik een verdikking voelde. de dokter maakte zich toen geen zorgen maar omdatmijn zus overleden is aan borstkanker stuurde hij me door voor mijn geruststelling. De uinslag was toen bi-rads 2 benigne afwijking. De verdikking zou vanzelf weg gaan. Nu een jaar verder zit het er nog steeds . Mijn borst doet ook vaak pijn door de masthopathie. Nu bekruipt me soms dat gevoel van wat als.. de verdikking is nog steeds hetzelfde ook de gevoeligheid. Kan ik erop vertrouwen dat het niks is of moet ik me toch zorgen maken. Alast bedankt voor uw tijd...
Antwoord
Beste Boemer
Het kan heel geod passen bij mastopathie, ben je al eens bij een mammapoli geweest voor lichamelijk onderzoek? Waarom is het ook een birads 2? daar ben ik dan benieuwd naar.
Het kan heel goed een normale verdikking zijn, maar ik zou dit toch nog eens een keer laten onderzoeken en dan echt via een mammapoli
groet
martine
Hoi Martine,
Bedankt voor je antwoord. Ik ben bekend met masthopathie. Is een birads 2 eigenlijk gevaarlijk dan? Heb mijn huisarts gisteren nog gebeld en die had de uitslag van de mammografie erbij gezocht en vertelde me gezien de uitslag ik me geen zorgen hoefde te maken en na 2 á 3 maanden eventueel langs te komen om te beoordelen. Sorry dat ik het nog even bij u neerleg maar ben nogal een beetje hypochonder sinds mijn zus overleden is aan borstkanker. Dit was de uitslag van de mammografie van vorig jaar.
Vergeleken met eerdere onderzoeken, laatste mammografie van 2020, redelijk beoordeelbaar onderzoek met heterogeen dens fibroglandulair weefsel beiderzijds. lichte asymetrie, conform. In vergelijking met vorig onderzoek wel in essentie ongewijzigd beeld. Geen nieuwe massa's , geen pathologisch calcificaties. Tepel, cutis axilla geen bijzinderheden.
Echo: echografisch links ter plaatse van de aangegeven palpable afwijking normaal dens klierweefsel. Screenende echo links elders ook normaal dens fibroglandulair weefsel, geen verdachte focale afwijkingen.
Conclusie: ongewijzigd dens mammogram. Geen aanwijzingen voor pathologie. Echografie geen focale afwijkingen BI-RADS 2
groet Kim
Dag Kim
Nee birads 2 is niet gevaarlijk, maar het betekent dat de radioloog een volstrekt normale afwijking of verandering ziet, en ik was benieuwd naar welke deze was. Ik snap dat je je zorgen maakt gezien het overlijden van je zus, hoe oud was zij toen ze ziek werd? jonger of ouder dan 40?
Het radiologie verslag is inderdaad niet iets om je zorgen om te maken, maar als je zelf een verandering aan je borst bemerkt is het toch altijd raadzaam om een specialist ook te laten mee voelen, daarom mijn advies voor een mammapoli bezoek, maar misschien ben je daar al wel geweest hoor
groet
martine
Hoi Martine,
Bedankt wederom voor je reactie en geruststelling. Mijn zus was begin 30 en heel veel pech. In een jaar tijd 3 x borstkanker gehad waarbij de laatste doorsloeg naar haar hersenvocht.
Mijn huisarts wil me over 2 maanden zien als er niks veranderd is en dan zal ik de mammapoli een voorstellen. Nogmaals bedankt!!
Groetjes
Beste Boemer
Met een zus die zo jong borstkanker heeft gehad, heb jij recht op genetisch onderzoek en mogelijk ook een jaarlijkse controle voor borstkanker
Laat je doorverwijzen naar een klinisch geneticus, dat kan je huisarts doen.
Sterkte!
groet
martine