Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Vraag over borstkanker en metastasering
Kan bij iemand die voor de eerste keer bij de dokter komt met bultjes in haar oksel en bultjes in haar borst, waarbij na een punctie in de oksel blijkt dat de bultjes in haar oksel schoon zijn, zomaar worden gesteld dat er borstkanker had kunnen zitten die al was uitgezaaid naar de rest van haar lichaam, zonder dat dit nader is onderzocht en er dus ook geen bewijs voor is dat dit zo had kunnen zijn?
Antwoord
Beste Beau
eigenlijk snap ik je vraag niet helemaal, wat is er nou precies gezegd en waar is geprikt?
Bedoel je dat alleen op basis van lichamelijk onderzoek waarbij er bultjes in de oksel gevoeld zijn, er gezegd is dt dit mogelijk borstkanker zou kunnen zijn met uitzaaiingen zonder dat er al geprikt is in oksel of borst?
groet
martine
Beste Martine,
Het is precies wat jij zegt,
-alleen op basis van lichamelijk onderzoek waarbij dmv een echo er bultjes in de oksel gevoeld zijn,-én in de borst 3 bulten- en alles op de echo gezien, werd er gezegd dat dit er niet goed uitzag- er toen alleen een punctie werd gedaan, alleen uit de oksel- en de uitslag daarvan was dat deze geen kwaadaardige cellen had-verder zijn er geen vervolg onderzoeken gedaan.
-En nu achteraf gezegd wordt dat het had kunnen zijn dat er toen al uitzaaiingen in bv de lever hadden kunnen zitten-
Dat kan toch nooit gesuggereerd worden als er verder helemaal geen onderzoek naar is gedaan op geen enkel vlak? Dit is toch een veronderstelling die niet bewezen kan worden, door gebrek aan bewijs, dus ook niet gesteld kan worden?
Daar zoek ik dus het antwoord op.
Ik hoop dat je hier nog op wilt antwoorden, het is heel erg belangrijk voor mij.
Nogmaals heel veel dank,
in afwachting,
Beau4ever
Beste beau
dit is inderdaad apart, op basis van lichamelijk onderzoek kan je wel bezorgd zijn en vermoeden dat er een tumor in de borst zit met uitzaaiingen in de oksel, als je de lymfeklieren goed kan voelen bv, maar om dan uitspraken te doen over de rest van het lichaam is niet heel gebruikelijk, althans dat zou ik zelf nooit doen.
Zodra er wel kwaadaardige cellen in de lymfeklieren gevonden worden, is dit een ander verhaal en soms voelen de lymfeklieren heel verdacht aan en zien ze er ook op de echo verdacht uit, maar is de punctie toch goedaardig. Dat is ook reden voor twijfel.
Is dit het antwoord wat je zoekt? of kan ik je nog ergens anders mee helpen
groet
martine
Goedemorgen Martine,
Bijna heb je m’n vraag beantwoord, maar alleen begrijp ik dit niet:
“Zodra er wel kwaadaardige cellen in de lymfeklieren gevonden worden, is dit een ander verhaal en soms voelen de lymfeklieren heel verdacht aan en zien ze er ook op de echo verdacht uit, maar is de punctie toch goedaardig. Dat is ook reden voor twijfel”. Hoe bedoel je dit? Er zou dan toch juist géén twijfel moeten zijn, De punctie is schoon, en bevatten geen borstcellen dan zou je toch als radioloog zeggen dat de bultjes in de oksel en borst niet kwaadaardig zijn en kan er helemaal verder niet gesuggereerd worden achteraf dat er misschien wel metastasen in het lichaam hadden gezeten?
Dit is toch net zo speculatief als dat er gezegd zou worden dat er misschien wel metastasen in het hoofd had kunnen zitten? Er is nooit onderzoek naar gedaan, dus ook geen bewijs voor, dus naar mijn mening ook niet te bewijzen, dus kan dan ook niet gesteld worden toch?
In afwachting op je antwoord,
Beau4ever
Beste beau
als de klier verdacht aan voelt, er verdacht uitziet op de echo, maar de punctie is goed, dan is altijd de vraag of de punctie goed gedaan is, die kan er net naast geweest zijn, dus een goede punctie bij een verdachte echo is toch vaak een reden voor tweede punctie.
om dan meteen te spreken over metastasen in het hoofd vind ik zelf wat voorbarig, maar ik ken de context niet natuurlijk, waren er klachten die daarop wezen? vroeg patiente naar mogelijke plekken voor uitzaaiingen? zo maar uit het niets beginnen over uitzaaiingen zou ik niet zo snel doen.
maar terug komend op je vraag, ook bij een goede punctie uitslag kan er dus wel twijfel zijn, omdat de punctie gewoon niet goed gedaan is, of net in het deel van de klier geprikt heeft wat nog goed was en naast de uitzaaiing, dat kan ook.
groet
martine