Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wat kan de oorzaak zijn van plotseling veel oedeem in borst, maanden na de operatie en bestraling

22 maart 2024 om 13.25
144 x gelezen

Ik ben in oktober borstsparend geopereerd en heb in november 5x bestraling gekregen. Alleen de poortwachterklier is weggehaald (was schoon), geen okseltoilet, geen bestraling van de oksel. De geopereerde borst was goed hersteld en hield geen vocht meer vast. En nu, 4-5 maanden later, is in een paar dagen tijd mijn borst 2 a 3 keer zo groot geworden en zit hij vol met vocht. Ik ben doorverwezen voor lymfedrainage, waarvoor ik volgende week terecht kan. Intussen wordt mijn borst steeds groter en heb ik er veel last van. Ik kan bijvoorbeeld niet meer hardlopen. Mijn vragen zijn: 

Wat is de oorzaak hiervan? Kan dit zich herstellen? Is eventueel volledige borstamputatie nog een optie?

Antwoord

Beste boomie

Dat is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de bestraling, en ik denk dat lymfedrainage goed kan helpen, mocht dit neit zo zijn of mocht de oedeem therapeute zich zorgen maken, neem dan wel even contact op met je behandelaar / case manager uit het ziekenhuis. 

Indien gevolg van bestraling kan dit zeker herstellen, maar heb je kans dat je vaker oedeem therapie nodig blijft hebben omdat het de neiging heeft elke keer terug te komen. Soms zijn er speciale bh's die goed werken of dagelijkse oefeningen die je mee krijgt. 

Borstamputatie zou ik niet nu al overwegen, dat is erg radicaal, eerst maar even afwachten wat de therapie (en de tijd) doen

sterkte in elk geval

groet

martine

Laatst bewerkt: 02/04/2024 - 09:06

Dank je wel voor je reactie, Martine!

Ik wil de oedeemtherapie zeker een kans geven. Ik doe erg mijn best door ook elke dag zelf  (op instructie van de oedeemtherapeute) de lymfemassage te doen. Ik zie nog helemaal geen verbetering (eerder wordt het erger), dus ik vind het lastig om er positief over te blijven. 

Persoonlijk vind ik mijn borst niet zo belangrijk om te behouden. Het was meer op aandringen van het ziekenhuis dat ik gekozen heb voor borstsparend in combinatie met bestraling. Daar heb ik inmiddels erge spijt van. Ik heb in jan/feb al een door de bestraling veroorzaakte pneumonitis gehad, waar ik een week of 6 mee heb gelopen. En nu dit. 

Ik zie het niet zitten om tot in lengte van jaren last te hebben en met oedeemtherapie bezig te zijn voor alleen een borst. Een borstamputatie zou voor mij een goede "way out" zijn. Nu zei mijn huisarts dat een borstamputatie misschien geen oplossing biedt, omdat er evengoed nog oedeem kan blijven.  Mijn idee is dat het dan in ieder geval minder is dan de hele borst. Hebben jullie ervaring met het amputeren van een borst met oedeem? Gebeurt dat überhaupt? Zou je daar iets over kunnen zeggen? Ik kan er helemaal geen informatie over vinden.

Laatst bewerkt: 04/04/2024 - 10:31

Beste boomie

als je nu zou opereren in dit gebied heb je kans dat het helemaal niet goed geneest en dat je een open wond houdt, ik zou dit niet met je huisarts maar met je chirurg bespreken of dit een optie is. Als oedeem therapie niet goed helpt zou ik sowieso terug gaan naar je chirurg om dit probleem te laten zien en na te vragen wat hij of zij hiervan vindt. 

Sterkte ermee!

groet

martine

Laatst bewerkt: 05/04/2024 - 07:38

Dank je wel, Martine. Ik heb eind van de maand een afspraak bij de chirurg. Ik zal het probleem zeker aan hem voorleggen en hoop dan dat hij iets kan doen voor mij.

Laatst bewerkt: 05/04/2024 - 13:43