Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Alvleesklierkanker, mogelijk uitzaaiingen in buikvlies

9 januari 2023 om 20.58
1250 x gelezen

Goedendag,

Ik heb alle hier gestelde vragen gelezen, is informatief, maar het is me niet duidelijk of er nieuwe inzichten kunnen zijn.

Mijn man heeft alvleesklierkopkanker, inoperabel en in het vinger aan de pols traject na alle behandelingen. Geen metastasen. In goede conditie.  Sinds een paar maanden lichte buikpijn en een maand geleden stijging van CA 19-9. Op CT een dubieuze plek in de lever en een vergrote lymfklier. Gezien de klachten is de verdenking echter, dat de verhoging van tumormarker komt door uitzaaiingen in het buikvlies. Mijn vragen: 1) hoe belangrijk is het om die diagnose zeker te stellen? Momenteel is het antwoord van onze oncoloog op elke uitzaaiing: chemo, maar is inmiddels Hypec of Pipec een reëel te overwegen alternatief, mits er echt uitzaaiingen in het buikvlies zitten? Ik lees over 'speciale MRI': wat is dat en waar is dat mogelijk? 2) Kunt u iets zeggen over de gevoeligheid van uitzaaiingen van deze herkomst voor intraveneuze chemo? 3) Kunt u iets zeggen over de prognose? Is deze inderdaad bij deze uitzaaiingen veel slechter dan bij solide uitzaaiingen elders? (En waardoor?)

Bij voorbaat dank voor uw moeite. 

Antwoord

Goedemorgen, 

Het klopt - helaas - dat patienten met uitzaaiingen naar het buikvlies van alvleesklierkanker gemiddeld genomen een slechtere prognose hebben dan bij andere uitzaaiingen. 

De reden daarvoor is nog niet helemaal opgehelderd. Waarschijnlijk heeft het deels te maken met het feit dat chemotherapie via de bloedbaan minder goed in het buikvlies terecht kan komen maar ook doordat cellen die de uitzaaiingen vormen van zichzelf al minder gevoelig zijn .voor chemotherapie. 

Het kan van belang zijn om dergelijke uitzaaiingen vast te stellen als er behandel-consequenties aan vast zitten. Een specifieke MRI gericht op het buikvlies wordt nu in wetenschappelijk onderzoek gebruikt om te kijken of die net zo goed is als een kijkoperatie. 

Bij uitzaaiingen van alvleesklierkanker zijn die behandel-consequenties er helaas (nog) niet. Zowel van een HIPEC als ook van PIPAC is tot nu toe geen  relevant effect aangetoond. 

Dat maakt dat chemotherapie via het infuus de enige behandeloptie blijft. Hoewel de uitzaaiingen in het buikvlies daar dus minder gevoelig voor zijn lijkt chemotherapie bij sommige patienten toch effect te hebben. Maar er zitten ook nadelen aan (bijwerkingen) dus of chemotherapie ook daadwerklijk de beste optie is kan het beste overwogen worden samen met de behandelend oncoloog. 

Heel veel sterkte! 

Ignace De Hingh 

 

Laatst bewerkt: 10/01/2023 - 08:53
13 januari 2023 om 16.51

Hartelijk dank! Nu weten we tenminste dat er niet te kiezen is: het is chemo of niets. 

Laatst bewerkt: 13/01/2023 - 16:51