Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Angst dat ook uitzaaiingen van eierstokkanker terug zijn
Na de uitdsag van de tumormarkers blijkt dat de kanker na 4 jaar terug is.
deze is gevonden in mijn lever, tegen sorta en lymfen, allen boven in de buik, terwijl ij met lage, vage buikklachten kwam, is hier niets gevonden.
mijn angst is nu dat in een niet expertise centrum mogelijk de uitzaaiing van buikvlieskanker over het hoofd wordt gezien.
volgende week start ik met chemo en wordt er na 3 kuren weer en scan gemaakt, maar…….
wat raadt u mij aan te ondernemen?
vr gr Margot.
Antwoord
Dag Margot,
Wat een naar nieuws heeft u gehad. Kan me voorstellen dat dat veel vragen bij u oproept.
Helaas is het niet goed mogelijk om op basis van deze informatie goed advies te geven. Zo weet ik niet wat de primaire oorzaak van de kanker was? Dat is van belang om een goede inschatting te geven. Ook is het belangrijk om de CT-scan te kunnen zien.
Ik zou u adviseren om uw vragen te bespreken met de behandelend arts. Zij kunnen u dan hopelijk geruststellen en uitleg geven.
Sterkte en succes,
Ignace de Hingh
Ahhh, wat dom van mij, maar de oorsprong van mijn kanker is eierstokkanker.
zou het zo kunnen zijn dat de radioloog eventuele buikvlieskankercellen over het hoofd ziet?
Deze vraag stel ik omdat ik lees, dat het zo moeilijk is om ddze cellen te hetkennen.
mijn buikklachten zitten overal, tot in mn zij maar ook mn rug. Heb geen hongergevoel. Krijg steeds meer last om op mn zij te liggen en mn benen lekker op te trekken in bed.
hopelijk vult deze informatie meer aan.
vr groet Margot.
Dag Margot,
Het is inderdaad mogelijk dat er tumorcellen op het buikvlies zitten die niet door een scan te zien zijn. Deze tumorcellen zijn namelijk vaak zo klein dat een CT-scan of MRI dit niet kan "zien".
Maar het zou ook kunnen dat de klachten komen van de teruggekeerde ziekte zoals u die beschrijft. Hoewel die op een iets andere plaats lijken te zitten kunnen ze wel degelijk klachten geven zoals u beschrijft.
Het is de vraag of het voor de behandeling iets uitmaakt. Ik vermoedt dat de behandeling hetzelfde is, ongeacht of er naast de plaatsen die u beschrijft ook nog tumorcellen op het buikvlies zitten. Daarmee zou de behandeling die voor u gepland is dus de juiste behandeling zijn. Voor de zekerheid zou u die vraag nog aan uw behandelend specialist voor kunnen leggen.
Sterkte en groeten,
Ignace De Hingh
Beste dr de Hingh,
heeel hartelijk dank voor uw reactie, u stelt me enorm gerust en heb hiermee nog meer vertrouwen in mijn oncologen in Breda!
mijn bijzondere complimenten aan u voor de tijd en betrokkenheid die u besteed aan uw patienten en ook nog eens deze site!!!
warme groet Margot.
Dag dr. De Hingh en lotgenootjes,
Sinds twee weken ben ik weer thuis van een tweede debulking. In 2018 heb ik eerst, zoals zovelen van ons, 3 x chemo, een debulking en nogmaals 3 x chemo gehad. 4 jaar heb ik zonder klachten een goed leven gehad, totdat voorjaar 2022 dezelfde klachten in m’n onderbuik weer terugkwamen.
De gynaecoloog stelde voor om 6 x chemo te geven, aansluitend met parpremmers. Omdat ik zolang klachtenvrij ben geweest, veel bewogen heb en gezond heb geleefd vroeg ik haar of een tweede debulking mogelijk was. Uiteraard eerst een scan, de tumoren zaten in m’n lever, aorta en bij m’n darmen. Uit m’n bloeduitslagen bleek ook dat ik erg sterk en gezond was verder. Gelukkig werd ik voorgedragen door de oncoloog om een tweede debulking aan te gaan en deze heb ik dus 3 weken geleden gehad. Hiervan ben ik bijzonder goed herstellende. Ik loop alweer 3 km per dag, uiteraard in twee etappes, een wandeling in de ochtend en een in de middag. Ook doe ik alweer wat kleine klusjes in huis, maar neem ook mijn rustmomenten. Smiddags even naar boven naar m’n bedje, waardoor ik echt het gevoel heb op de “ uit-knop” te staan. Ik voel me weer happy, heel voorzichtig toch weer een inimini kansje te herstellen?
natuurlijk moet ik nog 3 chemokuren krijgen, maar hoop tussendoor leuke momenten te creëren.
Graag wil ik u dr. De Hingh heel hartelijk bedanken voor uw bijdrage in mijn proces, zo ook dr. Croon en deze site. Hoe belangrijk is het voor ons om ervaringen en twijfels te kunnen delen.
Voor iedereen een mooi najaar gewenst xxx