Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Behandeling kanker uitzaaing naar buikvlies en dunne darm
Beste dokter,
Het betreft mijn vader (64 jaar). Hij heeft nooit gerookt en drinkt amper alcohol. Geen voorgeschiedenis. In October 2023 is er alvleesklier kanker geconstateerd die middels een whipple operatie is geresecteerd. Hij heeft daarna 4x chemotherapie (capecitabine en oxaliplatin) gekregen. Er is nu geconstateerd dat de tumor terug is gekomen en uitgezaaid is naar de buikvlies en dunne darm. Hierdoor is er obstructie van de dunne darm waardoor hij niet goed kan eten.
Mijn vragen:
- is de HIPEC-behandeling een optie?
- was het waardevol geweest om de CEA-waarde na de kuur/begin van de klachten te prikken zodat we eerder konden constateren dat de tumor terug is gekomen? Had de uitzaaiing naar buikvlies kunnen voorkomen als we er eerder aan de bel trokken?
- er wordt nu gezegd dat er uitzaaiing is naar de buikvlies. Kon dit niet eerder gezien worden op de ct scan na de laatste kuur? Hoe zien ze het nu wel?
- zijn er behandelingsmogelijkheden?
Mijn vader is fysiek nog erg sterk en wil alles proberen. Wellicht kunt u uw expertise mening/blik over deze casus delen over eventuele behandelingsmogelijkheden zodat ik en mijn familie en beter beeld hebben en meer begrijpen.
Met vriendelijke groet,
P
Antwoord
Dank voor de vragen over uw vader.
Zonder alle medische informatie te kennen is het helaas niet mogelijk om goed individueel advies te geven. Maar ik kan u wel algemene informatie geven over buikvlieskanker vanuit de alvleesklier waar u mogelijk toch voldoende informatie uit kunt halen.
Buikvliesuitzaaiingen van alvleesklierkanker komen heel regelmatig voor. Ook als de operatie in eerste instantie succesvol lijkt te zijn en er aanvullende chemotherapie is gegeven. Het optreden van uitzaaiingen naar het buikvlies na de operatie is met de huidige stand van de geneeskunde niet te voorkomen. Ook het vroeger opsporeren van deze ziekte leidt niet tot betere resulaten. Daarbij komt dat de uitzaaiingen vaak ook lange tijd "onzichtbaar" zijn voor de scans omdat ze te klein zijn. Pas als de uitzaaiingen groeien, klachten geven of vochtophoping veroorzaken worden ze gezien.
In het verleden is geprobeerd om dit ziektebeeld met een HIPEC-operatie te behandelen maar dat geeft helaas geen goede uitkomsten. De kans op (ernstige) complicaties is zeker aanwezig en de kans om te genezen of het leven aanzienlijk te verlengen is heel erg klein gebleken. Daarom wordt deze operatie niet meer toegepast voor deze ziekte. De enige behandeloptie is momenteel chemotherapie via een infuus maar ook daarvan kunnen de resultaten teleurstellend zijn. Helaas zijn er voor deze ziekte dus nog geen goede behandelingen beschikbaar.
Kortom: het optreden van buikvliesuitzaaiingen bij kanker van de alvleesklier komt vaak voor, is niet te voorkomen en niet goed te behandelen. Ik begrijp dat dat slecht nieuws voor u is.
Hopelijk is het wel een geruststelling dat het geen verschil zou hebben gemaakt als er bloedwaardes in de gaten waren gehouden of het eerder op een scan te zien was geweest.
Ik wil u en uw familie heel veel sterkte wensen.