Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Blindedarmkanker

9 juli 2023 om 12.29
3255 x gelezen

Beste,

Kan blindedarmkanker ontdekt worden op een mri of alleen via kijkoperatie?

Wanneer er een tumor in de blindedarm zit kan dat uitstralen verder naar onderbuik? Zodat je continue pijn hebt in onderbuik en soms pijn bij vagina?

als aanvulling hierop toch even mijn hele verhaal

8 weken geleden rechts pijn in mijn buik en daarna met name pijn in hele onderbuik. Afgevallen bijna 5kg in 5 maanden zonder minder te eten. Sinds 4 weken voel ik me fysiek ook steeds slechter worden. Er zijn diverse onderzoeken gedaan: maag en darmonderzoek echo buik en inwendige echo, mri buik maar niks gevonden 

Ik voel me heel slecht,  pijn onder in buik continue aanwezig met ook pijn raar gevoel richting vagina en plasaandrang en kom niet aan terwijl ik meer ben gaan eten. Maak me zorgen dat er toch een tumor ergens zit maar dat die klein is en er wel uitzaaiingen zijn bij buikvlies gezien de klachten. Kan dat en hoe kom ik hier achter?

graag hoor ik van u. Alvast bedankt

Antwoord

Goedemorgen, 

Kanker van de blinde darm is soms lastig te ontdekken omdat het meestal niet gezien wordt bij een endoscopisch onderzoek ("colonoscopie") van de dikke darm.

Maar: op beeldvormend onderzoek van de buik (echo, CT of MRI) kan de blinde darm meestal wel goed afgebeeld worden en kan beoordeeld worden of de blinde darm "normaal" of "afwijkend" is. Bij een afwijkend beeld kan het nog altijd passen bij een ontsteking (meestal) of kanker (relatief zeldzaam), dat moet dan goed uitgezocht worden.

Ik kan me voorstellen dat u zich zorgen maakt over de klachten en het is belangrijk dat die goed onderzocht worden. De onderzoeken die bij u gedaan zijn lijken kanker van de blinde darm uit te sluiten - als de blinde darm tenminste goed is afgebeeld bij de MRI. 

Hopelijk wordt er snel een niet-oncologische verklaring voor uw klachten gevonden en kunnen deze behandeld worden. 

Sterkte en hartelijke groet,

 

Ignace De Hingh 

 

Laatst bewerkt: 17/07/2023 - 08:52

Beste Ignace De Hingh,

Dank voor uw toelichting. Ik heb toch nog een vraag. Ik heb nagevraagd en op MRI was blindedarm helaas niet zichtbaar. 
Mocht er een tumor in de blinde darm zitten en als er daarna een scheurtje ontstaat gaat dit altijd gepaard met heftige pijn zoals bij blindedarm ontsteking? Of kan dat ook met minder pijn? 
met vriendelijke groet 

Laatst bewerkt: 01/08/2023 - 17:03

UItzaaiingen uit een blinde darm tumor kunnen volledig asymptomatisch ontstaan, dat wil zeggen dat er dus ook geen pijn hoeft op te treden. 

Laatst bewerkt: 02/08/2023 - 11:07

Dank voor uw snelle reactie. Wanneer zijn deze uitzaaiingen te zien op een ct scan of mri?

Laatst bewerkt: 02/08/2023 - 13:05

Sorry nog een vraag

Kunnen kleine kankercellen op buikvlies zitten die klein zijn (zijnde buikvlieskanker als primaire tumor en niet als uitzaaiing van secundaire tumor) die niet te zien op ct of mri scan maar wel klachten te geven?

Laatst bewerkt: 02/08/2023 - 17:34

Dank voor uw vragen:

Uitzaaiingen in het buikvlies moeten een omvang van tenminste enkele milimeters hebben om zichtbaar te worden op een MRI of CT-scan. Soms zijn de uitzaaiingen zelf (nog) niet te zien maar zijn er andere afwijkingen zichtbaar als gevolg daarvan zoals een ophoping van vocht (=ascites) in de buikholte of uitgezette darmlissen. 

Overigens komt vocht in de buik ook bij heel veel andere afwijkingen voor dus het is (gelukkig) niet zo dat vocht direct op kanker wijst. Maar het is dus wel iets dat in de overweging meegenomen kan worden. 

Kortom: het interpreteren van radiologisch onderzoek in het beginstadium van buikvliesuitzaaiingen kan moeilijk zijn omdat de afwijkingen dan nog niet of slechts subtiel waar te nemen zijn. 

En het kan inderdaad zo zijn dat dergelijke onzichtbare afwijkingen al wel klachten veroorzaken.

Maar zoals eerder ook al besproken: hoewel het dus inderdaad mogelijk is dat buikvliesuitzaaiingen  buikklachten veroorzaken waarvoor geen verklaring op CT of MRI te zien is, is dit vrij zeldzaam. Buikklachten kunnen door een heel scala aan oorzaken veroorzaakt worden en buikvlieskanker is daar zeker niet de meest voorkomende oorzaak van. 

 

Laatst bewerkt: 03/08/2023 - 08:52

Dank voor uw uitgebreide toelichting.  
Ik heb sinds 3 maanden buikklachten, bijna 10% gewichtsverlies en voel me sinds 8 weken ook niet goed, buikpijn is in loop van de tijd ook erger geworden. Maag en darmonderzoek, mri en ct scan buik en longen gehad. Geen afwijkingen gelukkig maar ik heb wel eerder genoemde klachten en kan niet normaal functioneren . Het ziekenhuis waar ik geweest ben kan niks meer voor mij betekenen. Kunt u mij advies geven wat te doen? Een  second opinion bij een ander ziekenhuis wellicht?

Laatst bewerkt: 03/08/2023 - 17:49

Heel fijn dat ik mijn vragen aan u kan stellen. Heel erg bedankt hiervoor.Ik heb  toch nog een vraag. 
Ik wil second opinion aanvragen bij Cathariene ziekenhuis in Eindhoven. Bij welke afdeling kan ik dat beste doen? Ook al is buikvlieskanker zeldzaam wil ik dat daar goed naar gekeken wordt aangezien heel veel andere zaken zijn uitgesloten en gezien mijn klachten.

 

Laatst bewerkt: 04/08/2023 - 11:32

Zijn kleine kankercellen op buikvlies die niet te zien op ct scan wel te zien bij laproscopie?

Laatst bewerkt: 06/08/2023 - 19:14

Soms kan het nodig zijn om een zogenaamde “diagnostische laparoscopie”uit te voeren.

Daarbij moet wel altijd de zorgvuldige afweging gemaakt worden tussen “opbrengst” (=kans om iets te vinden) versus de kans op “schade” (=kans om onbedoeld letsel te veroorzaken zoals een darmletsel of een wondinfectie).

Beeldvormend onderzoek zoals CT of MRI heeft -zeker in eerste instantie- daarom altijd de voorkeur.

Laatst bewerkt: 07/08/2023 - 09:41

Dank voor uw reactie 

Ik heb een kijkoperatie van buik gehad en volgens arts geen afwijkingen te zien. Wel een verkleving bij dikke darm/lever 

Zijn kankercellen op buikvlies altijd te zien bij kijkoperatie? Darm en maagonderzoekn ct en mri gehad en niets gevonden. Ik ben ongerust dat er toch op buikvlies iets kwaadaardig zit gezien mijn klachten die ik heb en de verkleving 

mvg

Laatst bewerkt: 25/08/2023 - 11:13

Goedemiddag, 

Als er zowel bij beeldvormend onderzoek maar ook bij een kijkoperatie geen afwijkingen worden gevonden dan is  buikvlieskanker met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid uitgesloten en zou ik daar zeker niet aan denken als verklaring van uw klachten. Hopelijk wordt de oorzaak daarvan opgehelderd en verholpen!

Sterkte en groeten! 

 

 

Laatst bewerkt: 28/08/2023 - 14:09

Dank

Kunt u misschien aangeven waar u aan denkt als mogelijk verklaringen voor mijn klachten;pijn rechts midden van buik begonnen nu ook onderbuik en  trekt dan naar bovenbuik als een vol gevoel in buik, soms vage pijn richting onderkant. In nacht op zij liggen links en rechts meer last. Maag en darmonderzoek niks gevonden. Afgevallen en kom niet aan terwijl meer eet en niet meer sport. 
Hopelijk heeft u enkele mogelijke verklaringen of advies wat ik kan doen om er achter te komen

 

Laatst bewerkt: 01/09/2023 - 17:09

Toch nog een vraag over buikvlieskanker en dan de primaire vorm. Wanneer er buikvlies kankercellen aan binnenkant van de buikwand (peritoneum parietale) zitten zijn deze te zien bij laparoscopie?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Laatst bewerkt: 03/09/2023 - 19:25

Dank

Ik heb een vraag en weet niet of u deze kunt beantwoorden? Er is geen specialist lymfeklierkanker is, maar hopelijk kunt u mij toch helpen of aangeven bij wie ik de vraag kan stellen

Kan lymfeklierkanker in de buik ontstaan en hoe kan het ontdekt worden? Waar zitten meeste lymfeklieren in buik?

Alvast dank

 

Laatst bewerkt: 08/09/2023 - 13:53

Hoe kunnen kankercellen in lymfeklieren in buik worden ontdekt als de lymfeklieren nog niet vergroot zijn maar wel klachten zijn?

alvast bedankt 

Laatst bewerkt: 09/09/2023 - 15:22

Beste maan1,

We begrijpen dat je je zorgen maakt vanwege de pijn in je onderbuik  en je hebt een aantal vragen gesteld waar dr. De Hingh duidelijke antwoorden op heeft gegeven. Via  deze dienst  kunnen we je zorgen niet verminderen en je vragen worden hier dan ook niet meer beantwoord. We verwijzen je naar je eigen (huis)arts. Aan je arts kun je al je vragen stellen en kun je bespreken dat je nog steeds klachten hebt en je je daar zorgen overmaakt.

 

Vriendelijk groet, voorlichters kanker.nl

Laatst bewerkt: 11/09/2023 - 11:49