Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Buikvlies uitzaaingen:tussen HIPEC en niets?

Geachte heer De Hingh,

In juni 2019 is mijn man geopereerd aan een dikke darm tumor. TNM classificatie pT3N2a. Afgelopen januari 2022  is een uitzaaiing in een lymfeklier in zijn kleine bekken middels open resectie weggehaald. Tijdens de voorafgaande laparoscopische diagnose zijn er beperkte nog kleine uitzaaiingen  op het buikvlies ontdekt.  HiPEC is ons geadviseerd als behandeloptie. Vanwege mijn man zijn leeftijd (75) en zijn onderliggend lijden, zijnde boezemfibrilleren en het bekend zijn met een bipolair 2 is de HIPEC een te agressieve belastende ingreep met naar ons inziens teveel risico voor hem. De lithium die hij al jaren slikt moet gestopt worden voor elke operatie en zorgt ervoor dat hij steeds ontregeld raakt en dat is niet wenselijk gebleken. Graag ontvangen wij een reactie van u mbt nieuwe behandelmethoden die minder invasief zijn. Is het onderzoek naar injecteerbare chemogel of Pipac al afgerond? Ook is het wellicht een optie om de buikvlies uitzaaiingen te monitoren? Ik heb begrepen dat daar een speciale MRI voor bestaat en welk ziekenhuis voert dit uit?

Of een chemo per infuus die wel op het buikvlies inwerkt?

Colopec 2 trial?

Wij hopen dat u ons wat informatie kan geven. En dat er wellicht meer mogelijk is tussen HIPEC en niets.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Dag mevrouw, 

Wat een naar nieuws voor uw man. Voor beperkte uitzaaiingen in het buikvlies is een operatie om die te verwijderen en dan chemotherapie toe te passen (HIPEC) de beste behandeling. Maar het is inderdaad een grote operatie en ik kan me voorstellen dat dit gezien de voorgeschiedenis van uw man niet haalbaar is.

Een goed alternatief om de uitzaaiingen weg te halen is er helaas niet. Een PIPAC behandeling is ook een "echte" operatie waarvoor algehele narcose noodzakelijk is en die bovendien een aantal keer herhaald moet worden. Bovendien is dit een experimentele behandeling die in NL nu niet uitgevoerd wordt omdat het nog niet zeker is dat het helpt. Hetzelfde geldt voor de chemogel, die wordt nog niet op patienten toegepast. 

Chemotherapie via het infuus valt te overwegen. Die lijkt inderdaad minder effectief dan voor uitzaaiingen op andere plaatsen maar is nog steeds de standaardbehandeling als een operatie niet mogelijk is. U kunt de voor en nadelen van zo'n behandeling bespreken met de behandelend oncoloog. 

Monitoren van de uitzaaiingen is inderdaad mogelijk met een speciale MRI maar dat is alleen zinvol als er ook consequenties aan verbonden zijn. 

Ik hoop dat u vooruit kunt met deze informatie. 

Heel veel sterkte in ieder geval!

Ignace De Hingh 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte heer De Hingh, dank u wel voor uw reactie. Als chemo de overblijvende optie is gaan wij de voor en nadelen bespreken met de oncoloog.

Met vriendelijke groeten

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46