Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Geachte Prof. Dr. I. de Hingh, Met belangstelling las ik vanochtend het artikel over longkanker in Brabant. Daarin werd sterk de koppeling gelegd met roken. Wat ik in het verhaal echter miste was het verband met de luchtkwaliteit. Zelf ben ik geboren en g

Geachte Prof. Dr. I. de Hingh,

Met belangstelling las ik vanochtend het artikel over longkanker in Brabant.

Daarin werd sterk de koppeling gelegd met roken.

Wat ik in het verhaal echter miste was het verband met de luchtkwaliteit.

Zelf ben ik geboren en getogen in Zwolle. Vanaf het moment dat ik rond Eindhoven ben komen wonen is mijn neus veel vaker verstopt en gaat het ademen door der neus moeizamer. Toen ik in Zwolle woonde en in Utrecht studeerde had ik daar geen last van.

Een zoon van ons woont in Zuid-Frankrijk en als hij naar ons komt klaagt ook hij over een verstopte neus.

Gezien deze persoonlijke ervaringen verbaast het mij derhalve dat er in het artikel nergens gewag wordt gemaakt van het fenomeen luchtkwaliteit in relatie met longkanker.

Mede ter adstruering van betreffend verschijnsel voeg ik onderstaand artikel bij.

Met dank voor uw aandacht en veel succes met en voldoening in uw werk.

Hoogachtend en met een oprecht hartelijke groet,

 

 

 

 

 

SLECHTERE LUCHT, MEER LONGKANKER IN BRABANT

06 okt 2020 ・ leestijd 3 minuten

Hagar Roijackers @_hagar

Gedeputeerde

Aangespoord door vragen van GroenLinks informeerde het College bij de GGD hoe het staat met longkanker in Brabant. Wat blijkt? Onze provincie scoort bovengemiddeld, terwijl we juist minder roken dan elders. De slechte luchtkwaliteit draagt bij aan het risico op deze vreselijke ziekte.

Via oncologisch chirurg Ignas van Bebber wisten we het al. In Noord-Brabant zijn er opvallend veel longkankerpatiënten, ook niet-rokers. In antwoord op recente Statenvragen gaf het College toe dat Brabant inderdaad een negatieve uitzondering is: we hebben hier meer sterfte aan longkanker dan gemiddeld, terwijl we minder roken.

En dat is niet vreemd. De luchtkwaliteit in Noord-Brabant is ronduit slecht. Vrijwel de hele provincie zit jaarrond, vaak ruim, boven de fijnstofwaarden (pm2,5) die door de wereldgezondheidsorganisatie WHO als veilig beschouwd worden. Voor ozon (O3) en grover fijnstof (pm10) is het beeld al niet beter. En dan te bedenken dat de luchtkwaliteit in Brabant nauwelijks wordt gemeten, maar veelal wordt berekend. Een onderwerp waar we als GroenLinks vaker de aandacht voor hebben gevraagd. Immers: bij metingen blijkt vaak dat er veel meer overschrijdingen zijn dan gedacht. Omdat motoren meer uitstoten (sjoemeldiesels), milieufraude onbestraft blijft, handhaving achterwege blijft, omdat er te optimistisch wordt gerekend in de verkeersmodellen (wijst commissie-Hordijk ook op), omdat luchtwassers ‘niet optimaal werken’. Vervuilende stoffen werken ook nog eens op elkaar in en vormen secundair fijnstof.

Grootste bedreiging

In Brabant sterven jaarlijks honderden mensen vroegtijdig door luchtvervuiling. Eén op de acht mensen in de wereld gaat te vroeg dood door hartproblemen, luchtwegaandoeningen en kankers die het gevolg zijn van fijnstof. De WHO noemt fijnstof ‘veruit de grootste milieubedreiging voor de mens’.

Bij gezonde mensen kan fijnstof al ademhalingsklachten veroorzaken, maar voor de vele tientallen duizenden Brabanders met een longaandoening (astma, bronchitis, COPD, schade door Q-koorts of corona) betekent het een nog verdere achteruitgang van hun zuurstofcapaciteit.

Slechte lucht draagt voor 11% bij aan het risico op longkanker. Maar fijnstof bedreigt alle organen. Het gemeenst zijn de ultrakleine deeltjes. ‘Ze kruipen binnen in de longblaasjes van de lucht in het bloed’, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds in De Groene. ‘In de bloedbanen gedragen ze zich vervolgens als cholesterolvangers die vetten aan zich binden. Het volgende is dat deze klonters vaatvernauwingen, hartaanvallen en herseninfarcten veroorzaken.’

‘Longkanker is nog maar één van de ernstige problemen. Corona dwingt ons sterker na te denken over onze gezondheid. Het is de hoogste tijd dat de provincie verantwoordelijkheid neemt en onze leefomgeving en gezondheid beschermt door paal en perk te stellen aan uitstoot en strenger te gaan handhaven op naleving’, aldus Statenlid Hagar Roijackers.

 

Antwoord