Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Haarverlies

Dag,

Op 30 september j.l. heb ik een buikoperatie ondergaan met aansluitend een HIPEC behandeling. Na een paar weken begon mijn haar uit te vallen. Ben inmiddels ruim drie maanden verder en het valt nog dagelijks uit. Tijdens haar wassen trek ik gewoon hele plukken eruit. Met borstelen zit de borstel helemaal vol. Ben inmiddels twee derde van mijn haar kwijt, het is ook erg poreus en pluizig. Voelt ook dood aan. Helaas zie ik nog geen nieuwe haren en begin mij zorgen te maken of het nog wel goed gaat komen. 

Antwoord

Goedemorgen, 

Ik kan mij voorstellen dat u zich daar zorgen over begint te maken. Haarverlies -althans is de mate dat u het beschrijft - na HIPEC is een zeldzame bijwerking. Er zijn geen goede gegevens over de mate waarin het voorkomt maar in mijn ervaring komt het bij 1 tot 2% van de patienten voor.  Gelukkig is dat bij alle patienten die ik onder behandeling heb gehad weer helemaal goed gekomen maar dat kan inderdaad weken tot een aantal maanden duren. Ik heb nog niet meegemaakt dat het haar niet is terug gegroeid maar ik blijf graag van uw "ervaring" op de hoogte!

Vriendelijke groet,

Ignace De Hingh

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hartelijk voor de terugkoppeling. Ik hoop dat het goed gaat komen maar het blijft maar uitvallen terwijl we toch ruim drie maanden verder zijn. Heb van mijn arts begrepen dat het misschien ook kan komen doordat de dosis van de chemo voor de HIPEC  wat aan de hoge kant is geweest. Zou dit een rol kunnen spelen?

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

In principe zou het kunnen dat een hogere dosis chemotherapie tot meer bijwerkingen leidt. Het is wel zo dat de dosis in Nederlandse ziekenhuizen in principe wordt vastgesteld op het lichaamsoppervlakte en dat is weer een afgeleide van uw lengte en gewicht. In principe zou dat dus geen extra problemen mogen geven. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Denk dan dat het toch aan de hoge kant is geweest. Je begint je lichamelijk beter te voelen maar door het weinige haar en dat het uitvallen  maar doorgaat wordt je best onzeker en is het niet goed voor je gemoedstoestand. Hoop op het beste en dat het goed komt.

mvg

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Toch nog even een vraag. Zou het misschien kunnen dat er toch haarzakjes zijn verbrand door de HIPEC ? Dit zou dan betekenen dat er op bepaalde plekken geen haar terugkomt. Zie nml nog ( steeds ) geen nieuw haar en het haar wat ik nog heb en ook uitvalt voelt nml heel dor aan ( alsof het verschroeid is ). Nu mag ik hopen dat dit niet het geval is.

mvg

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dag,

Afgelopen maandag ben ik weer geprikt op CEA waarde. Krijg de uitslag door dat het gestegen is naar 3.9. Waarde na operatie was 1.1, na drie maanden 2.4 en nu weer na drie maanden 3.9. Volgens m’n arts hoef ik me geen zorgen te maken maar toch zit het me niet lekker. Hoef ik me nu echt geen zorgen te maken ? In oktober krijg ik weer een scan. We zijn dan een half jaar verder en als ik ga rekenen met hoe de waarde nu is gestegen kom ik sowieso boven de 5 uit. 
 

mvg

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste izimschui

We begrijpen dat je je zorgen maakt over de uitslag van de CEA waarde. De stijging van de CEA waarde zit je niet lekker. Je kunt je zorgen beter uiten en bespreken met je eigen arts. Je arts is helemaal op de hoogte van jouw situatie. Hij/zij kan jou het beste vertellen waarom je je geen zorgen hoeft te maken.

Vriendelijke groet, voorlichters kanker.nl infolijn.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46