Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pijnaanval (blinde) darm? MDL arts en huisarts weten het ook niet
Goedendag, ik ben een vrouw van 38, baarmoeder wegens veel vleesboom en heftige menstruaties verwijderd in dec 2018.
Sinds april 2019 zijn de pijnaanvallen begonnen. Het begon (nadat dat op de eerste hulp was gecheckt) met een blaasontsteking (aanval, want ik had voor en na die aanval nergens last van, heb wel AB gekregen maar geen idee of dit gewerkt heeft...). En tot aan dec 2019 heb ik in totaal zo’n 6x een pijnaanval gehad. De pijn in kwestie begint in het midden van mijn buik en trekt door naar ver rechtsonder. Soms uitstraling naar rechterlies en been, soms uitstraling naar de onderrug, soms beiden, wisselend dus. Wel altijd rechts en soms ook een kloppend/pulserend gevoel. Alsof er iets op knappen staat. De pijnaanval komt vanuit het niets, gewoon zittend of liggend op de bank of zelfs in mijn slaap waardoor ik dus wakker wordt van de pijn. Na dec 2019 geen last meer gehad tot april dit jaar. En vanaf dat het weer begon tot op heden al 14x een pijnaanval gehad. In de afgelopen maanden zijn daar ook opvliegers (niet dagelijks, soms tijdens pijn, soms ook gewoon vanuit het niks) bij gekomen.
In nov 2019 bij de mdl arts geweest, echo boven- en onderbuik kwam niks uit, Dikkedarmonderdoek in januari 2020, maar kwam ook niks uit. 25 augustus bloed geprikt en laten checken op de overgang, nierfunctie, lever, suikerziekte, vitamines maar wederom alles goed, alleen de vitamines waren aan de lage kant. Geen overgang dus (ivm die opvliegers en best wat aangekomen in gewicht wat niet alleen maar door soms iets teveel snoepen komt). Inmiddels langzaamaan 5 kilo’s afgevallen gelukkig, maar mijn buik blijft “dik”.
De mdl arts dacht in eerste instantie aan koliek van de nieren of gal, maar de echo’s gaven geen stenen oid aan. Eierstokken zijn vorig jaar ook nagekeken door de gynaecoloog en waren ook in orde.
De mdl arts wist het ook niet meer en ik moest maar terug naar de huisarts als de klachten bleven. De huisarts geeft aan dat het te kort geleden is om weer dergelijke onderzoeken te doen. Maar als ik op doordeweekse dagen tussen 8-17.00 een pijnaanval krijg mag ik bellen en meteen langskomen. Buiten die uren en in het weekend wordt het de huisartsenpost.
Een pijnaanval ebt tot zover altijd weer weg. Meestal na 1,5 tot 2 uur. In die tijd neem ik allerlei houdingen aan, kan niet rechtop lopen en kruip ik het liefst over de grond.
Ik heb toch echt het vermoeden dat er iets aan de hand is met de blinde darm of dunne darm, gezien de pijn locatie, maar beiden zijn tot zover nooit ter sprake of in beeld gekomen. Het is zo frustrerend allemaal. Ik zou zo graag weten waar het vandaan komt, want ondertussen haal ik me van alles in mijn hoofd, kijk maar, ik zit hier al op een website over kanker ... Nu ben ik niet eens zozeer bang dat het die ziekte is, maar de onzekerheid, angst dat zo’n pijnaanval een keer echt slecht afloopt...
Wat kan ik het beste doen nu? Van de huisarts moet ik nu mijn voeding elke dag opschrijven en wanneer ik een pijnaanval heb. Van die pijnaanvallen heb ik natuurlijk allang een lijstje met data maar waarschijnlijk denkt de huisarts dat het toch iets met voeding te maken heeft. Ik zelf denk dat dat echt niet de oorzaak is, maar dat we misschien eens de dunne en blinde darm bekijken. Wat denkt u ervan?
Bedankt voor het lezen van dit hele verhaal, sorry...
Antwoord
Beste VSM,
We begrijpen dat je je zorgen maakt, je hebt veel pijnaanvallen en het is ondanks alle onderzoeken die je al hebt ondergaan nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak van je klachten is.
Dat kan je onzeker maken. We snappen goed dat je advies wilt, echter Kanker.nl is niet de juiste plek om je vraag voor te leggen, de Professionals kunnen je vraag niet beantwoorden.
We adviseren je om je vragen en zorgen toch weer verder met de huisarts te bespreken en samen te kijken welke stappen je kunt nemen.
Veel sterkte,
Voorlichters van de Infolijn