Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitgezaaide darmkanker naar het buikvlies

4 oktober 2021 om 23.24
1019 x gelezen

Mijn vrouw heeft op 27/8 een operatie ondergaan, waarbij haar eierstokken en baarmoeder zijn verwijderd.  Op 17/9 kregen we te horen dat er mogelijk nog uitzaaiingen zijn onder op het buikvlies, die thans nog niet zichtbaar zijn.  Tijdens de operatie is haar buik niet gespoeld met chemo en om nu al op korte termijn een HIPEC-behandeling uit gaan voeren is wel weer een forse ingreep voor haar. Wat voor alternatieve behandelingen zijn er thans tegen buikvlieskanker mogelijk ten gevolge van uitgezaaide darmkanker ?  Als alternatief heb ik mijn hoop gevestigd op injecteerbare chemo-gel, wordt een dergelijk techniek of een andere al ergens in Europa toegepast ?  Gaarne een advies van u in deze. 

 

Antwoord

Als ik het goed begrijp is er sprake geweest van darmkanker en zijn de baarmoeder en de eierstokken daarbij ook verwijderd? En zouden er nu geen uitzaaiingen in het buikvlies te zien zijn?

Als dat zo is, dan weten we uit onderzoek uit Nederland dat het geen zin heeft om op dit moment een HIPEC operatie uit te voeren.

Als er sprake is van een hoog risico op het ontstaan van buikvliesuitzaaiingen in de toekomst kan het wel zinvol zijn om het buikvlies heel goed in de gaten te houden. Daar loopt in Nederland nu een studie naar (de COLOPEC-2 trial). Mogelijk kan uw behandelend arts daar meer over vertellen. 

De injecteerbare chemo-gel wordt momenteel alleen nog in experimenteel onderzoek toegepast en is nog niet voor patiënten beschikbaar. Hopelijk wordt dat in de nabije toekomst een extra mogelijkheid om buikvlieskanker te behandelen, maar zo ver is het nu dus nog niet. 

Sterkte! 

Ignace De Hingh

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Op de eerste plaats bedankt voor u snelle reactie. dat vind ik super !

Het is inderdaad juist dat er sprake is geweest van darmkanker, waardoor er in november 2016 een chirurgische ingreep heeft plaats gevonden, waarbij een tumor in de endeldarm is verwijderd.   Vanwege een oplopende CEA-waarde is vastgesteld dat de darmkanker in de loop van 2021 is uitgezaaid naar eierstokken /baarmoeder  en tijdens de operatie op 27/8 is er ook ingroei gezien in de vena iliaca  externe waarvoor een kleine resectie is gedaan .

Thans zijn er geen zichtbare uitzaaiingen  in of op de buikschort geconstateerd maar het is wel volgens de arts een punt van zorg dat er micro uitzaaiingen aanwezig zijn, die op dit moment nog onzichtbaar zijn.

Aanvullende vraag:  Wanneer is er derhalve sprake van een hoog risico op het ontstaan van buikvliesuitzaaiingen en hoe kan dit volgens u het beste gemonitord worden ?  Binnenkort wordt er namelijk al wel bloedonderzoek gedaan naar de CEA-waarde (nieuwe nulmeting was voor de operatie 6,2)  en wordt er een CT-scan gemaakt. Is dit laatste voldoende of is een PET-scan een betere techniek om dit in de nabije toekomst te monitoren ?  Gaarne uw zienswijze hierover. 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Een combinatie van CEA en CT-scan is momenteel de meest gangbare combinatie om terugkeer van ziekte op te sporen. Indien er bij een van de onderzoeken twijfel ontstaat kan een speciale MRI-scan of een kijkoperatie van meerwaarde zijn. Een PET-scan ligt minder voor de hand omdat die niet gevoelig genoeg is om kleine afwijkingen zoals buikvlies uitzaaiingen te vinden. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46