Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Chemobehandeling samen met corona
Geacht team, mijn naam is Jasper en ben 69 jaar oud.
Ik ben in 2012 geopereerd aan prostaatkanker. Daarna is geconstateerd dat ik uitzaaiingen heb. Vandaar dat ik elke 3 maanden gecontroleerd wordt. Uit het laatste bloedonderzoek is gebleken dat ik vermoedelijk in maart aan een chemokuur zal moeten beginnen. Dat ga ik dan ook doen, maar ik heb ook vernomen dat er een mogelijkheid is dat als je tijdens de chemokuur corona oploopt, dat dan de chemokuur wordt gestopt totdat de corona is verholpen. Zoals al aangegeven ben ik 69 jaar en ben ik vermoedelijk in maart aan de beurt voor het vaccin. Dat zou voor mij aan de late kant zijn omdat ik graag in maart met de chemokuur wil starten. Vandaag al contact gehad met de GGD om te vragen of ik eerder dan maart aan de beurt kan komen voor het vaccin. Zij konden mij geen antwoord geven en verwezen mij door naar het landelijk adviescentrum. Daar dezelfde vraag neergelegd met als resultaat dat ik contact moet opnemen met de plaatselijke GGD. Aangegeven dat ik dat reeds had gedaan. Kreeg bij het landelijk centrum ook geen goed antwoord op mijn vraag om eerder gevaccineerd te worden zodat ik in maart met de chemokuur kan starten. Wat ik begrepen heb is dat het vaccin ongeveer een maand nodig heeft tot een immuniteit. In dit geval zou ik graag tussen begin februari en half februari gevaccineerd willen worden. Kunt u mij helpen met de juiste weg te bewandelen om dit uitgevoerd te krijgen.
Ik zie uw antwoord met grote belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet, Jasper.
Antwoord
Beste Jasper,
In de studies met de goedgekeurde vaccin(s) zaten niet of nauwelijks patiënten met kanker. Vandaar dat veel nog niet bekend is, waaronder of patiënten met kanker die een behandeling met chemotherapie en/of immuuntherapie ondergaan evengoed beschermd zijn tegen het coronavirus als mensen zonder kanker en of het vaccin bij hen even effectief beschermd. In de loop van dit jaar wordt dit nog nader onderzocht. Wij adviseren kankerpatiënten zich desondanks wel te laten vaccineren.
Van onze patiënten krijgen we momenteel regelmatig de vraag of wij als Antoni van Leeuwenhoek een verklaring af kunnen geven dat vroegtijdige vaccinatie gewenst is. We kunnen deze verklaring helaas niet afgeven. Het RIVM bepaalt de richtlijnen voor het toedienen van de vaccinaties, wij volgende deze RIVM richtlijnen.
Vanuit praktische overwegingen, adviseren we u om het vanuit de overheid geplande vaccinatiemoment te gebruiken, en dit niet af te laten hangen van het moment van uw kuur.
Met vriendelijke groet,
Antoni van Leeuwenhoek
Beste Antoni van Leeuwenhoek team,
Dank voor uw duidelijke informatie.
Ik zal het voor mij bedoelde geplande vaccinatie moment afwachten.
Met vriendelijke griet,
Jasper.