Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Anders
In het begin in 2014 begon mijn man na toiletbezoek te bloeden en hij riepte me zo geschrokken toen zag ik echt een hele 4 dikke aambeien en een ervan was echt hard en bin het drukken erop kwam er bloed. Dat was in de zomer ergens in augustus zo. Daarna heeft hij Geen bloed meer gezien in 2016 weer bloed maar elke keer zie ik na de ontlasting dat er aambeien zitten. Oké toch naar de huisarts even alles nagekeken dmv toucheren en toen zei de huisarts je darmen zijn goed dus er komt geen bloed uit de darmen het zijn gewoon aambeien. Maar toch even ontlasting inleveren en bloedprikken voor de zekerheid.
Alles was goed, we werden gebeld door de ziekenhuis met de melding dat mij man PDS heeft en dat het daardoor komt dus hij moet veel vezels eten en bewegen en dan komt het goed.
Nu 4 jaar verder en hij lijd er echt veel aan elke keer na ontlasting zien we vers bloed, de kleur van de ontlasting en de dikte is gewoon gezond alleen de bloed is ook niet in de ontlasting zelf maar nadat hij heeft gepoept dan druppelt het boven op.
Mijn man maakt zich zorgen hij is 37 jaar hij weegt 90 kilo dus hij valt niey af en hij is ook niet ziek ofzo prima eetlust hij traint maar die bloed maakt hem gek. Nu heeft hij 16 december een scopie voor zijn darmen maar nu bijna 1week geen bloed, maar hij eet nu alleen vezels geen friteuse dingen ect.
Wat moet hij nu doen en heeft hij darmkanker de dokter zegt van niet na ons gesprek, maar ik wil toch mijn verhaal even delen. De huisarts zegt misschien een scheur of toch aambeien want ik heb foto gemaakt en je ziet echt 4 als een knikker .de huis arts zei ook 4 jaar is echt bijna eigenlijk 7 jaar onwaarschijnlijk dat het darmkanker is maar mijn man zegt iets anders hij is gewoon bang.er komen geen darmkanker in.zijn familie . Ik hoop dat u mij meer kan vertellen.
Mvg
Nadine
Antwoord
beste Nadine,
Dit klinkt inderdaad als bloed bij aambeien en niet passend bij darmkanker. Echter dat kan ik vanuit deze positie uiteraard niet met zekerheid zeggen. Ik zou het gesprek met huisarts aangaan en uw zorgen uitspreken en dan samen beoordelen of er wel of niet een darmonderzoek moet plaatsvinden.
vriendelijke groet,
team Koopman