Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Diverse klachten en licht verhoogde calprotectine
Goedenavond,
ik heb sinds jaren last van maagzuur en erg veel boeren. De laatste zes maanden ook ongemak bovenbuik, soms misselijk en over dit alles somber. Na maagzuurremmers en twee keer bloedprikken (lever, crp, hb - alles goed) en negatief voor maagbacterie een gastroscopie laten doen. Uitslag: refluxziekte en hiatus sliding hernia. Huisarts denkt dat dit, icm spanningen mijn klachten geeft.
De laatste maanden zijn de darmen erg onrustig, steekjes, luid en lucht. Meestal dunnere ontlasting, soms normaal, meestal drijvend. Twee tot drie keer per dag. Tijdens gebruik Omeprazol lichtgekleurd, nu na stoppen weer middelbruin. Invallend huisarts liet coeliakie en calprotectine checken. Coeliakie negatief, cp is 78. Volgens huisarts en diverse behandelprotocollen is <100 nog steeds 90% PDS en dat denkt de dokter dus ook. Ook kan die 78 door tig andere dingen komen zegt ze. Over paar weken meten we calprotectine nog eens.
ik ben extreem angstig en loop sinds kort ook bij een psycholoog. In dit schema (zie link) zeggen ze bij <100 ‘treat as ibs’, maar alleen bij geen kanker-verdenking. Wanneer is die verdenking er wél? Ik ben 42 trouwens.
Antwoord
In het algemeen is de kans op darmkanker bij iemand van 42 jaar niet groot. PDS kan alle genoemde klachten geven. Vaak helpen hierbij voeding-en beweegadviezen. Goed dat de huisarts dit zo uitvoerig heeft onderzocht en vervolgt. De huisarts kan in samenspraak met u wel/niet besluiten of het zinvol is om een keer een darmonderzoek(scopie) uit te voeren.
sterkte en vriendelijke groet team Koopman
Vriendelijk bedankt! Ik was vooral benieuwd naar die Calprotectine waarde maar ik lees dat die dus ook licht verhoogd kan zijn bij IBS?
feit dat de kans statistisch gezien klein is op darmkanker geeft op goede dagen idd wel wat rust, dank.
Ten aanzien van die eerste vraag, dat klopt idd.
vriendelijke groet team Koopman
Inmiddels calprotectine laten hertesten. In de zomer 78, recentelijk 9.
voor de mdl arts en huisarts is daarmee de kous wel af. Niet dat de klachten weg zijn: regelmatig kramperige buikpijn, lucht (boeren en scheten), geborrel, geluid. Soms paar dagen relatief weinig last, dan weer paar dagen meer last. Ik heb het idee dat het wel iets met stress en/of voeding/drank te maken heeft maar lastig 1 op 1 door te trekken. Punt is dus dat de mdl nu genoeg weet om niet aan darmkanker te denken, ook omdat een calprotectine van 9 uitzonderlijk zou zijn daarbij. Ze ziet geen reden voor meer onderzoek. Maar wel nog klachten dus. Die zou ik dak af moeten doen als pds-achtig?
Dat klinkt als een logische verklaring. Goed om met uw huisarts te bespreken wat eventuele tips/adviezen zijn om de klachten proberen te verminderen. Bijvoorbeeld dieet adviezen, beweging, etc.
sterkte,
vriendelijke groet team Koopman