Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
geen behandeling mogelijk, wat dan...?
Mijn vrouw heeft dikke darmkanker en zeer ernstig COPD/Longemfyseem gold 4 (PDS, Diabetes en cardioprobleem=onder controle) {second opinion AVL is in de maak) de oncoloog heeft ijzerinfuus (3e) en bloedtransfusie gegeven en stuurt haar nu terug naar de huisarts en verwijst naar het palliatieve team; kan een afdeling oncologie echt niets anders bieden? Oncologisch verpleegkundige of zo?
Antwoord
Of er wel/niet meer opties zijn hangt af van onder andere conditie, hoeveelheid ziekte, eigenschappen ziekte, wens van patient, bloeduitslagen, etc. naast behandeling met medicijnen is er uiteraard ook de mogelijkheid van een begeleiding door arts/verpleegkundige, afhankelijk van wat de vraag is. Hopelijk heeft de tweede mening u al verder geholpen.
sterkte en vriendelijke groet, team Koopman
De second opinion aanvraag is ernstig vertraagd door een arts, die het heel druk zegt te hebben; het dossier was ook niet volledig, dus nu zijn we drie weken verder en moet de beoordeling door AVL nog beginnen.De oncoloog doet verder niets, beantwoordt e-consulten niet of héél summier, verwijst naar het palliatief advies team, dat dan weer de huisarts als casemanager aanwijst. Er is sprake van ernstig lijden en ernstige bloedarmoede en ijzertekort, daar wordt met heel veel moeite nu iets aan gedaan (bloedtransfusie no. 2) maar van verdere palliatieve zorg, zou meer kwaliteit van leven moeten geven, is totaal geen sprake! LANG LEVE DE ZORG IN NEDERLAND!! Bedankt voor uw reactie, groet, George
Veel sterkte!
Veel Sterkte zullen wij wel nodig hebben. Inmiddels heeft het Antoni Van Leeuwenhoek laten weten ook niets te kunnen doen; het blijft dus bij het palliatieve gebeuren, dat nu ligt bij de huisarts, die wordt bijgestaan door een consulente van Care for Cancer van Allerzorg, die in ieder geval menselijke belangstelling toont en aanspreekbaar en bereikbaar is. Behandeling is alleen nog maar ijzerinfuus en/of bloedtransfusie (vandaag de derde keer sinds begin juli) géén operatie of bestraling of chemo i.v.m. levensbedreigend risico van longbeschadiging. Verder géén medische drinkvoeding meer i.v.m. niet goed verdragen van melk (proteïne repen o.a. van het K...vat) nog geen andere pijnmedicatie dan paracetamol; géén medicatie tegen vermoeidheid.
Er is dus eigenlijk sprake van een STATUS QUO een duidelijke levensverwachting is er niet, dus het is wachten tot de dood er op volgt en het leven nemen zoals dat komt. Het klinkt hard, maar zo is het wel, helaas.