Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Hoeveel chemobehandelingen Colorectale kanker met CAPOX bij PNI? TNM pT3N1c

22 april 2024 om 15.00
153 x gelezen

Beste,

Ik ben eind januari 2024 gediagnosticeerd met Colorectale kanker waarvoor ik begin maart geopereerd ben. Uitslag na CT en patholoog:   pT3N1c , MSS, doorgroei tot pericolisch weefsel. Er waren 5 lymfeklieren onderzocht, 0 positief. (eerder bestraald voor zaadbalkanker 20 jaar geleden, daardoor wellicht minder klieren over?). Ik ben begin  april gestart met de eerste kuur. 

Ik heb een vraag met betrekking tot het aantal benodigde chemobehandelingen met CAPOX bij perineurale invasie. Ik heb 4 kuren voorgeschreven gekregen met CAPOX, maar  overal zie je in de literatuur dat de prognose bij PNI beduidend slechter is als je het vergelijkt met lymfe klier uitzaaiingen. Desondanks wordt de PNI (nog) steeds vergeleken/geschaard onder lymfeklier uitzaaiingen (1a,1b,1c).  Dit betreft dus ook de aantal kuren die nu gegeven wordt voor lymfeklier uitzaaiingen die van 8 naar 4 kuren zijn gegaan.  Loop ik  met de ontdekte PNI, en het ontbreken van de benodigde 12 onderzochte 12 lymfeklieren niet het risico op "onderbehandeling"? . Het staat nergens specifiek vermeld.  Wat is er voorhanden qua onderzoeken of optimale behandeling voor de PNI?  Zijn dit ondanks het hoge risico toch 4 kuren of 6 kuren?  of 8 kuren?  Ik heb twijfels over wat nu de beste behandeling moet zijn.  Is het uitbreiden van het aantal kuren verstandig in mijn geval? Ik wil er alles aan doen om te zorgen dat ik hier door heen kom, dus ook meer kuren als ik daar mijn kansen mee kan vergroten.

Alvast dank voor uw antwoord,

Met vriendelijke groet,

Roy 

Antwoord

Beste Roy, 

Voor alle groepen stadium 3 darmkanker geldt dat 4 kuren CAPOX niet slechter is dan 8 kuren met wel veel minder bijwerkingen dan bij 8 kuren (blijkt uit studies, inclusief subgroepen). Wij zouden ook in uw situatie dus 4 kuren adviseren en zien geen meerwaarde in 8 kuren (conform richtlijn Nl). 

vriendelijke groet team Koopman 

 

Laatst bewerkt: 24/04/2024 - 11:17

Dank voor de snelle reactie! Heel fijn. Is er inmiddels in nederland ( of belgie) een mogelijkheid om ctDNA in het bloedplasma te laten testen? Zodat je  'rust' kan creëren voor de komende jaren, , en niet onnodig nog meer chemo kuren ondergaat als blijkt dat het weg is. 

Dank alvast voor   jullie reactie

Mvg Roy Luza

Laatst bewerkt: 25/04/2024 - 18:32

Helaas is deze test vooralsnog niet zodanig onderzocht dat je deze al in dagelijkse praktijk kan gebruiken. De waarde en het gebruik ervan wordt nog volop onderzocht in studies. 
Vriendelijke groet team Koopman

Laatst bewerkt: 26/04/2024 - 07:49

Dank voor de wederom snelle reactie. Jammer om te horen dat dit nog niet mogelijk is op dit moment. 

Mvg Roy  

Laatst bewerkt: 26/04/2024 - 08:24