Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

KRAS mutatie

Beste,

Ik ben twee jaar geleden geopereerd aan endeldarmkanker.  Helaas is enige tijd geleden geconstateerd dat er meerdere metastasen zijn gevonden in longen en longvlies.

Uit een microscopisch onderzoek is vastgesteld dat in colontumoren een mutatie is aangetoond in gen: KRAS exon 2 p.(G12D).

Er zijn geen mutaties aangetoond in de genen NRAS, BRAF en PIK3CA.

Op dit moment volg ik een systeemtherapie bevacizumab + CAPOX.

Mijn vraag is: Is een doelgerichte therapie, bijvoorbeeld Afatinib en Dacomitnib een alternatief en zoja, wanneer zou ik daarmee moeten starten?

Ik dank u bij voorbaat voor uw reactie.

M. Boontje

 

Antwoord

Beste,

Qua standaardbehandelingen zoals wij die kennen in de (internationale) richtlijn, zijn er nog een aantal mogelijkheden op het moment dat CAPOX+ B niet meer werkt. Te weten (zie ook keuzehulp):

- een schema met irinotecan (irinotecan monotherapie, danwel in combinatie met 5FU: FOLFIRI)

- TAS102

- behandeling in onderzoek verband (waaronder fase 1 onderzoek)

De medicijnen die u in uw mail benoemt maken geen onderdeel uit van de behandeling van uw type darmkanker. Hiermee komt u terecht in de categorie behandeling in onderzoek verband. Er gebeurt een hoop op het gebied van onderzoek, er zijn een aantal studies die specifiek voor KRAS mutaties worden opgezet en nog dit jaar gaan starten. Of u hiermee in aanmerking komt (als de huidige behandeling niet meer werkt) of pas later in het traject kan uw eigen behandelaar u vertellen.

Veel sterkte,

met vriendelijke groet,

Team Koopman

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dag team Koopman,

Dank voor de snelle en duidelijke reactie.

Ik kom er helaas nu achter dat ik een fout in mijn formulering heb gemaakt. De voorgestelde combinatie moet zijn met selumetinib. Het extra aangemaakte eiwit ERBB3 kan dan worden geblokkeerd met afatinib of  dacomitinib. Een en ander gebaseerd op een publicatie op de site van mlds.nl. Tevens begreep ik dat prof. Dr. R. Bernards bij dit onderzoek is betrokken. Ergens vorig jaar oktober in het programma DWDD vertelde hij dat deze methode de 1-2-punch methode wordt genoemd. Gelet op het feit dat het hier om een combinatie van reeds geregistreerde medicijnen gaat zou introductie al eind 2019 begin 2020 kunnen plaatsvinden. Kunt u wellicht hieromtrent nog iets vermelden.

ik dank u bij voorbaat.

Vriendelijke groeten,

M.Boontje

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste M.Boontje,

Het antwoord hierboven is op dezelfde manier van toepassing op uw laatste vraag.  Hetgeen Prof. Bernards (onderzoeker in het laboratorium, hij is geen arts) destijds vertelde is echt nog niet van toepassing in de dagelijkse praktijk. Voor patiënten met een BRAF mutatie komt de gecombineerde behandeling waarschijnlijk wel dit jaar beschikbaar, dit is echter een ander soort kanker dan darmkanker met een KRAS mutatie.

met vriendelijke groet,

Team Koopman

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46