Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Nachtelijke drang tot ontlasting
Beste Miriam,
Na een sigmoïdresectie eind mei 2019 ben ik genezen verklaard. Dat is heel erg fijn natuurlijk en ik ben nog iedere dag dankbaar voor het leven en geniet (nu nog meer dan voorheen) volop van het leven. Ik besef me ook terdege dat ik op dit forum wellicht een uitzondering ben en dat velen een niet zo gunstig vooruitzicht hebben. Laat ik in ieder geval iedereen die dit bericht leest heel veel sterkte en kracht wensen voor de toekomst, hoe die er voor jou uit zal zien.
Toch loopt nog niet alles op rolletjes. Ik ervaar 's nachts een vervelende aandrang tot ontlasting, ik word er wakker van en kan niet anders dan naar het toilet gaan. De ontlasting is dan vaak dun (nog niet voldoende ingedikt voor mijn gevoel). Het duurt dan vervolgens weer even voordat ik weer in slaap kan vallen. Dit proces herhaalt zich soms wel 4 a 5 keer in de nacht waardoor ik de dag daarna vermoeid start. Gekgenoeg heb ik overdag geen last van een verhoogde frequentie qua topiletbezoek, dat is vergelijkbaar met voor de operatie (1 a 2 keer per dag).
Natuurlijk is mijn operatie nog maar 4 maanden geleden en vele zeggen dat het lichaam tijd nodig heeft om te wennen aan die 35cm minder lange dikke darm. Het evenwicht is ontregeld en dit komt allemaal goed. Tuurlijk, heb er ook vertrouwen in al gaat het mij allemaal niet snel genoeg.
Ik leef en eet gezond met veel vezels, rook niet en ben zeer terughoudend met alcohol. De alcoholvrij biertjes (NON IPA) bevallen ook prima!
Toch ben ik benieuwd of jij deze klachten wellicht herkent van andere patiënten en wat er wellicht aan te doen is. Hoe zijn jouw ervaringen in een evt. veranderd ontlastingspatroon na deze operatie.
Ben benieuwd naar jouw reactie!
hartelijke groet
Jeroen
Antwoord
Beste Jeroen,
Ik verwacht dat dit inderdaad klachten zijn die nog bij passen bij het herstel. Echter ik heb hier weinig ervaring mee aangezien patienten na afronding van de behandeling voor de verdere controles bij de chirurg komen. Ik zou deze vraag dan ook vooral stellen aan uw behandelend chirurg, danwel vast contactpersoon bij die afdeling.
Een voorspoedig herstel gewenst!
vriendelijke groet,
Team Koopman