Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
pijn, misselijkheid, vermoeidheid einde palliatieve fase?
Goedendag dokter Koopman, Mijn vrouw heeft darmkanker (colon ascendenscarcinoom), door multimormiditeit (o.a. Longemfyseem fase 4/5) is zij niet behandelbaar, niet operabel; de oncoloog is niet benaderbaar; bij de maandelijkse bloedtransfusie zegt hij haar niet eens gedag...Vandaar dat ik deze vragen niet aan hem stel, de huisarts vindt zelf dat zij er niet genoeg over weet.
Mijn vrouw is inmiddels ernstig verzwakt en erg afgevallen (meer dan 30 kilo) zij is dodelijk vermoeid, is elke dag de hele dag misselijk, ook met overgeven van het kleine beetje eten, dat zij nog kan eten. Zij heeft wel metoclopramide, sinds kort en gebruikt tegen de pijn oxycodon retard 1 p.d. en snel werkend oxycodon indien de pijn niet te harden is. Zij heeft pijn in de tumorstreek, buik, maag en rug en heeft een algeheel gevoel van malaise. Is daar, als u daar op afstand iets over kan zeggen, iets aan te doen in het kader van kwaliteit van leven, of hoort dit bij het eind van de palliatieve fase? Als ik het goed begrepen heb, kan dit vrij lang duren; het gaat volgens verwachting steeds een beetje slechter met mijn vrouw. vriendelijke groet George
Antwoord
Beste George,
Een laatste fase van het leven kan inderdaad gepaard gaan met meer pijn veroorzaakt door groei van de uitzaaiingen. Jullie huisarts kan goed advies geven tav aanpassing/ophoging pijnstilling. Ook de algehele malaise klachten met toenemende vermoeidheid kunnen hierbij horen. Hiervoor kan soms dexamethason worden gegeven, ook hiervoor geldt dat de huisarts hier goed advies in kan geven, daar zitten namelijk ook weer nadelen aan verbonden.
veel sterkte en vriendelijke groet, team Koopman
Geachte dokter Koopman, inmiddels heeft de huisarts voorgesteld om de oxycodon iets te verhogen en dat lijkt te werken. Dexamethason (toch een corticosteroïde?) is mijn vrouw gezien de bijwerkingen niet zo happig op. (té veel prednison moeten slikken i.v.m. longemfyseem gold 4/5. Het zal er m.i. op neer komen, dat mijn vrouw steeds zwaardere pijnstilling nodig zal hebben tot zij bedlegerig wordt en dan zal zij waarschijnlijk beslissen overal mee op te houden.....(is met de huisarts besproken) Vriendelijke groet en dank voor uw reacties waar ik meer aan heb dan aan de oncoloog, die zwijgt of tegenwerkt (sorry dat ik dit nogmaals noem, maar dat zit mij hoog en ik ben al een klacht aan het voorbereiden) George