Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

vraag over chemo en bestraling

Goedemorgen,

Bij mij is 15 december een tumor weggehaald, categorie 3B.  Operatie met complicaties (ader geraakt die er niet hoorde te lopen en dus veel bloedverlies). Geen tijd meer om darm aan elkaar te maken en dus nu heb ik een stoma.
Ik moet nog even vermelden dat ik in Spanje woon en dat communicatie tussen arts en patient praktisch niet bestaat. De dokter weet het beter en natuurlijk kan je ja of nee zeggen, maar uitleg is er niet bij. Dus vandaar dat ik hier maar de vraag stel.

1e vraag
Ivm 3B wordt mij chemotherapie aangeraden. 2x per maand en dat 6 maanden lang. Nu heb ik op deze site een fimpje gezien van Prof. Koos van der Hoeven (ASCO congress 2020) waarin vermeld wordt dat het wetenschappelijk is bewezen dat bij patiente catgorie 3 de chemokuur 3 maanden kan zijn, omdat dit net zoveel resultaat geeft als 6 maanden.
Uiteraard heb ik het hier gevraagd, maar dat gold niet voor mij werd gezegd, want ik had hoog risico. Geeft men in Nederland inderdaad 3 maanden chemo of ook nog steeds 6 maanden

2e vraag.
Ook ga ik een gesprek krijgen met een radioloog om te bekijken of er gelijktijdig met de chemo ook bestraling nodig is. Hier geen overleg tussen de artsen, dat moet je zelf bespreken. Bestraling zou dan 5x per week gedurende 5 a 6 weken plaatsvinden. Geen prettige behandeling.
Op deze site heb ik echter gelezen dat bestraling alleen samen met chemo wordt gegeven als de chirug de tumor tijdens de operatie niet geheel heeft kunnen verwijderen. Op die manier prorbeert men de tumor kleiner te maken.
Bij mij is de tumor echter in zijn geheel verwijderd.
Is bestraling dan nodig? De bijwerkingen vind ik wel heftig.
 

Met vriendelijke groet
Ellen

Antwoord

Beste Ellen ,

Tav vraag 1, in Nl geven we bij alle patienten met een stadium III coloncarcinoom 3 maanden adjuvante chemotherapie in de vorm van CAPOX en een enkele keer FOLFOX. De eerste vorm bestaat uit tabletten die 2x per dag moeten worden ingenomen gedurende 14 dagen en eens per 3 weken een infuus met oxaliplatin. Dit staat ook uitgelegd op de kanker.nl website. In andere landen wordt nog vaker FOLFOX gegeven. Wij geven alleen aanvullende chemotherapie bij dikke darmkanker (coloncarcinoom) en niet bij endeldarmkanker (rectumcarcinoom). Ik kan niet uit het bericht halen welk van de 2 aanwezig is bij u.

tav vraag 2, dit suggereert dat er toch sprake is van endeldarmkanker (rectumcarcinoom). In Nl geven bij geen RT na een operatie, alleen voor een operatie om de kans op een recidief te verkleinen. Afhankelijk van het stadium wordt dit dan alleen of in combinatie met chemotherapie gegeven. Ook dit is na te lezen op kanker.nl. 

Kortom, voor ons te weinig informatie om een helder advies te geven. 

sterkte en vriendelijke groet team Koopman 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Best team,

Tav mijn vraag en uw antwoord, hierbij aanvullende informatie.
Wat is RT?

De tumor zat bij bij in het Sigma. Dus geen endeldarmkanker. Ze willen mij 5x per week gedurende 5 a 6 weken bestraling geven omdat er een aantal lymfeklieren zijn "gebroken", extension extracapsular.  (N2b)
Geeft met in NL hiervoor ook bestraling?
Verder zeggen ze dat de bijwerkingen wel meevallen. Vermoeidheid, diarree, praktisch geen verbranding en hooguit wat krampen.

Met vriendelijke groet
Ellen

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

RT staat voor radiotherapie. Nee, voor deze indicatie geven we in Nl geen radiotherapie. Wel aanvullende chemotherapie zoals benoemd. 

vriendelijke groet, team Koopman

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46