Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Heb ik aanleg om kanker te ontwikkelen?
Hallo,
Ik kom uit een familie waarin veel dierbaren mij zijn ontvallen als gevolg van verschillende soorten kankers.
De ouders van mijn moeder zijn overleden aan baarmoederkanker en keelkanker.
Een zus van mijn moeder is eveneens overleden aan keelkanker en een andere zus aan longkanker.
De broer van mijn moeder is overleden aan alvleesklierkanker.
Mijn moeder is in eerste instantie genezen van longkanker, maar is helaas later overleden aan mondkanker.
Langs mijn vader zijn kant is mijn grootmoeder eveneens overleden aan baarmoederkanker.
Volgens mijn huisarts zijn deze vormen van kanker niet erfelijk. Echter ontstaat iedere vorm van kanker toch bij een fout in de code die de celdeling tijdig moet stoppen?
Kan er dan alsnog een genetische aanleg zijn voor een fout in de celdeling, los van welke vorm van kanker iemand kan ontwikkelen of heeft ontwikkeld?
En vergroot een ongezonde leefstijl van iemand die te maken heeft met meerdere familieleden met een niet-erfelijke vorm van kanker de kans om kanker te ontwikkelen meer dan bij iemand zonder familieleden met kanker?
Alvast bedankt voor het uitzoeken!
Groetjes,
Kim
Antwoord
Beste Kim,
Bedankt voor je e-mail.
Je schrijft dat in je familie veel dierbaren je zijn ontvallen als gevolg van verschillende soorten kankers.
De ouders van je zijn overleden aan baarmoederkanker en keelkanker. Een zus van je moeder is ook overleden aan keelkanker en een andere zus aan longkanker. De broer van je moeder is overleden aan alvleesklierkanker. Je moeder was genezen van longkanker, maar is overleden aan mondkanker. Langs je vaders kant is je grootmoeder overleden aan baarmoederkanker. Volgens je huisarts zijn deze vormen van kanker niet erfelijk.
Je hebt 3 vragen:
1. Ontstaat iedere vorm van kanker bij een fout in de code die de celdeling tijdig moet stoppen?
2. Kan er dan alsnog een genetische aanleg zijn voor een fout in de celdeling, los van welke vorm van kanker iemand kan ontwikkelen of heeft ontwikkeld?
3. Vergroot een ongezonde leefstijl van iemand die te maken heeft met meerdere familieleden met een niet-erfelijke vorm van kanker de kans om kanker te ontwikkelen meer dan bij iemand zonder familieleden met kanker?
Een arts (oncoloog of onco-geneticus) kan je mogelijk een antwoord geven precies van toepassing op de situatie in je familie. Als je je zorgen maakt over je gezondheid kun je altijd (opnieuw) een afspraak maken met de huisarts.
Ik ben geen arts en geef algemene informatie.
Antwoord 1:
Het is inderdaad zo dat bij iedere vorm van kanker de celdeling niet op het juiste moment gestopt wordt.
De cellen blijven zich dus ongecontroleerd delen. De celdeling wordt geregeld door de celkern. In de celkern zit DNA. De DNA code in de celkern van de cellen vertelt de cel wat die moet doen.
Er kan een verandering in het DNA in de celkern ontstaan. Zo’n verandering in het DNA in de celkern kan ervoor zorgen dat de celdeling niet meer goed geregeld wordt. Dan kan kanker ontstaan.
In kankercellen ontstaan steeds nieuwe veranderingen in het DNA. Die kunnen er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de kankercellen overleven en zich verder kunnen verspreiden.
Het blijft dus niet bij één verandering in het DNA, het zijn er veel meer.
Antwoord 2:
Een genetische aanleg voor kanker betekent dat iemand al vanaf de geboorte een verandering in het DNA heeft die de kans dat iemand kanker krijgt groter maakt.
Dat is niet precies hetzelfde als een genetische aanleg voor een fout in de celdeling, omdat bij kanker niet alleen cellen blijven delen, maar ze gaan bijvoorbeeld ook niet meer dood én kunnen zich verspreiden door het lichaam.
Dat komt door heel veel veranderingen in het DNA in de celkern van kankercellen.
Of iemand kanker krijgt en welke kankersoort het dan is, hangt van verschillende dingen af.
Het is niet altijd bekend wat de oorzaak van een bepaald soort kanker bij iemand is.
Het kan zijn dat iemand wel een genetische aanleg voor kanker heeft, maar dat die nog niet door onderzoekers gevonden is. Er kunnen ook leefstijl en omgevingsfactoren een rol spelen die we nog niet kennen.
Antwoord 3:
Hoe groot de kans is dat iemand kanker krijgt hangt dus van heel veel dingen af. Het kan ook dat er geen genetische aanleg voor kanker in de familie zit, maar dat familieleden wel iets met elkaar delen wat de kans op bepaalde kankersoorten groter maakt. Het is niet altijd bekend wat dat is.
Iemand die geen familieleden met kanker heeft kan de eerste in de familie zijn met een genetische aanleg voor kanker. Zo iemand kan ook blootgesteld zijn aan een omgevingsfactor die een oorzaak is voor bepaalde kankersoorten.
Kortom: zowel iemand met als zonder familieleden met kanker kan een grotere kans hebben dan gemiddeld om bepaalde kankersoorten te krijgen. Bij volwassenen met kanker spelen er vrijwel altijd ook leefstijl of omgevingsfactoren een rol.
Dat is zo bij mensen met en zonder een genetische aanleg voor kanker.
Het is wel zo dat er kankersoorten zijn waarbij de genetische aanleg een grotere rol speelt. Bijvoorbeeld: iemand met bepaalde veranderingen in het APC-gen krijgt vrijwel altijd darmkanker als er niet ingegrepen wordt.
Voor een aantal kankersoorten is er informatie over waar ze voorkomen en wat mogelijke oorzaken zijn. Die informatie kun je bekijken in de Kankeratlas: https://iknl.nl/kankeratlas
Als je toch denkt aan een genetische aanleg voor kanker in de familie is deze informatie misschien interessant voor je: https://www.kanker.nl/erfelijkheid-en-kanker/erfelijkheid-en-kanker/ond…
Kun je hiermee verder?
met vriendelijke groet,
Petra
Publieksvoorlichter