Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
En nu…..
Hallo
er is bij mij op 22/9 Galblaaskanker geconstateerd. Na een CT en MRI scan zijn ze tot de conclusie gekomen dat er ook in mijn lever een doorgroei is.
in principe willen ze gaan opereren op voorwaarde dat mijn lymfeklieren schoon zijn. Dit onderzoek krijg ik komende week via mijn keel. Als deze schoon zijn willen ze een poort van mij lever gaan afsluiten en laten afsterven. Het overige deel van mijn lever zou dan weer moeten aangroeien. Na ongeveer 6 weken willen ze mij dan gaan opereren en het afgestorven deel van de lever verwijderen. Als mijn lymfeklieren niet schoon zijn willen ze mij alleen chemo geven.
mijn vragen:
zijn uitzaaiing in lymfeklieren te zien op de CT scan die al is gemaakt (ik kan op verzoek dit verslag door sturen)
Is bovenstaande behandeling een goede keuze?
alsvast bedankt voor de moeite van het antwoorden.
Erik
52 jaar
Antwoord
Beste Erik,
wat een heftig bericht moet dit geweest zijn voor je.
ik kan een paar vragen beantwoorden.
verdenking op lymfkliermetastasen kan je wel op een CT scan zien. Deze zien er dan groeter uit en ook de kleur op de CT scan kan aangeven dat het weefsel anders is van samenstelling dan van een gewone lymfklier. Om het echt te bewijzen heb je wel weefsel bewijs nodig en daarvoor wordt dan meestal een punctie gedaan. Dan kan via een endoscoop en anders via de huid. Het liefst doe jet het met de endoscoop als je weet dat je nog een kans op een operatie maakt.
het tweede deel van de vraag kan ik niet geheel beantwoorden omdat ik de plaatsje niet zie. het komt zeker voor dat er een vena porta embolisatie nodig is om de gezonde kant van de lever in grootte en functie te laten groeien om een operatie mogelijk te maken. vaak wordt dat gedaan als de chirurg zoveel lever mee moet nemen van de zieke kant dat je weet dat er te weinig gezond weefsel overblijft.
daarvoor doe je dan een embolisatie (plug plaatsen) aan de zieke kant van de lever in een bloedvat, waardoor al het bloed naar de gezonde kant gaat. deze gaat daardoor groeien en krijgt meer functie. na een aantal weken (varieert tussen de 3 en 6 weken) wordt er vaak weer een scan gedaan om te zien of het effect ook is opgetreden wat de chirurg wilt.
deze hele behandeling is alleen zinvol, wanneer de lymfklieren geen kanker cellen bevatten. de reden hiervoor is dat wanneer lymfklieren buiten het operatie gebied kankercellen bevatten, je dit als uitzaaiingen beschouwd. dan kan een operatie niet de kanker in zijn geheel verwijderen. op dat moment geef je veel liever chemotherapie wat overal in het lichaam komt en dus ook in de lymfklieren.
nu dus nog erg spannend wat het scopie onderzoek laat zien.
Heel veel sterkte iig en succes gewenst in dit komende traject!
Annuska Schoorlemmer