Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Geen eetlust/ pijn in de buik

27 februari 2024 om 10.25
830 x gelezen

Hallo,

Mijn vader (galwegkanker) heeft nu dat hij wakker wordt met buikpijn en geen eetlust heeft. Het wordt in de loop van de dag beter als zn maag wat meer gevuld is. Iemand een goede tip wat kan helpen? Huisarts moeten we nog bellen.

 

Antwoord

Bete Luno22

dit is een herkenbare klacht. Bij galwegkanker en andere vromen van kanker is verminderde eetlust een veel voorkomende klacht. Mede doordat er obstructie van galwegen is, wordt dat bij je vader veroorzaakt. algemeen advies is vaak kleine beetjes eten, zodat de klachten van vol gevoel en misselijkheid minder zijn. vaak kunnen mensen ook geen grote porties eten en om dan toch voldoende binnen te krijgen wordt geadviseerd 6-8 keer daags kleine porties te eten.

de buikpijn die je beschrijft is wat lastiger. Heeft je vader al een stent in de galwegen? Gebruikt hij een maagbeschermer? is de pijn in aanvalsvormen, of algemeen? de buikpijn trekt dus weg in de loop van de dag als er meer eten in zit. Het is even zoeken naar de oorsprong van de buikpijn klacht.

goed dat je naar de huisarts gaat. Is er ook een specialist nog bij je vader betrokken? die kan je ook vragen anders even te kijken hoe de pijnklacht te duiden.

 

met vriendelijke groet,

 

annuska schoorlemmer

Laatst bewerkt: 28/02/2024 - 10:26

Hi Annuska, 

Dank voor je reactie! 

Kleine beetjes eten lijkt zeker te helpen. Wat ik een beetje verwarrend vind is dat we al enige tijd wachten op een plan. Het is nu meer dan 4 weken geleden tot de uitslag van de scan. Hij is wel gebeld door een palliatief team, maar dat had meer een psychologische insteek. Het is lastig te achterhalen wat nu wat veroorzaak (chemo/kanker/stress?), maar er wordt geen scan meer gemaakt. Wat ik begrijp, maar om de pijn ergens goed te bestrijden (en mogelijke klachten in kaart te brengen) zou het wel fijn zijn enigszins te weten wat nu wat veroorzaakt? Of waar we nu staan. Was ook benieuwd wat je bedoeld met een specialist? Wie zou in dit geval de specialist moeten zijn als het ziekenhuis hem heeft overgedragen aan de huisarts? Hij heeft geen stent, wie zou dit dan kunnen voorstellen? We zijn nu afhankelijk van (de snelheid) de huisarts? even ter check ook if dit de way to go is..

Gr,

Laatst bewerkt: 29/02/2024 - 19:48

Hi

natuurlijk wat lastig te adviseren zonder het hele verhaal van uw vader zo op papier te zetten. wanneer de zorg aan de huisarts is overgedragen, wat zeker gebeurt, is de huisarts ook aan zet in deze. een goed gesprek over mogelijkheden, behandelen klachten, wat te verwachten, is aan te bevelen.

ik lees veel verschillende vragen. stel deze aan de arts om te bespreken. mocht het palliatief team nog bellen, dan kunnen mogelijke vragen over behandelen van pijn ed ook daar terecht.

ik hoop dat u onderstussen contact hefet gehad.

voor nu wil ik u en uw vader veel sterkte wensen in deze situatie.

met vriendelijke groet,

annuska schoorlemmer

 

Laatst bewerkt: 01/03/2024 - 13:39