Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
lekkende gal na leverresectie van 70%
Mijn vrouw heeft 3 maand geleden een leverresectie gekregen van 70%. Er is goed herstel gekomen en oncologisch zijn alle onderzochte weefsels vrij van kankercellen.
Er was van in het begin echter lekkage van galvloeistof die nog steeds niet is gesptopt. Eerst werd een pig tail ingebracht met externe drainage die na enkele weken een volume gaf van ongeveer 20ml per dag. Na verwijdering van de pig tail is de gal opgevangen met tampons en is de opening dichtgegroeid maar na 5 dagen is koorts ontstaan die werd behandeld met antibiotica en werd een buisje ingebracht tussen de maag en de ophoping van de lekkage. Er bijft echter koorts terugkomen en het vermoeden is dat het lek nog loopt en er onvoldoende drainage is.
Ik heb gelezen dat er centra zijn die gespecialiseerd zijn in het behandelen van lekkende gal eerder dan in lever chirurgie. Hoe kan men vinden waar deze centra zijn? Of welke arts daarin gespecialiseerd is.
Antwoord
Beste Roeland9000
als eerste heel fijn dat alles verwijderd is qua kanker bij uw echtgenote. Dat is goed nieuws. De complicatie die u beschrijft van gallekkage is een vervelende en komt helaas wel voor na deze grote leveroperatie.
U vraagt welke centra gespecialiseerd zijn eigenlijk in galwegletsel. Daar zijn er wel een aantal van. Meestal de academische centra die ook goede interventieradiologen, MDL artsen, naast ervaren leverchirurgen hebben. De grote centra zijn:
Amsterdam UMC, Erasmus MC Rotterdam, UMCG Groningen, MUMC Maastricht. Deze centra hebben veel ervaring met dergelijke complicaties. Het is een lastige complicatie die helaas vaak vele interventies kent met drains en soms stents. Ook galweginfecties is een daarbij veel voorkomende complicatie. Dit vergt vaak lange tijd voordat een dergelijke complicatie goed genezen is, en soms is het ook in 1 keer goed. Dat is wat lastig te voorspellen aangezien ik niet geheel op de hoogte ben van de precieze complicaties hierin bij uw echtgenote.
Specialisten die de operatie uitvoeren zoals bij uw echtgenote, zijn ook ervaren in het behandelen van de bijkomende complicaties. Daarvoor hebben zij ook een ervaren team van MDL artsen en interventie radiologen om zich heen.
Spreek dan ook met de specialist die uw echtgenote heeft geopereerd hoe dit traject er voor haar uitziet. Dan weten jullie goed wat te verwachten. Het is vaak een erg onzekere tijd waarbij gewacht wordt of de behandeling goed aanslaat en het moeilijk te voorspellen is of het succesvol is. Dat heeft meer met de lastige anatomie van de lever en galwegen te maken dan met iets anders.
ik wens u en uw echtgenote veel sterkte in deze tijd. Houdt moed!
met vriendelijke groet,
Annuska Schoorlemmer