Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Na een whipple operatie
Mijn man heeft 5 weken geleden een whipple operatie ondergaan met verrassend goede resultaten. Het herstel gaat gestaag en goed, een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Wat echter vervelend blijft is een 'drukkend' gevoel op de buik. Dit is al veel minder maar is eigenlijk nooit weg, behalve als hij ligt en helemaal ontspant. Waar komt dit drukkende gevoel vandaan en wat kan hij doen om dit gevoel te verminderen? Of zijn we te ongeduldig..? Alvast dank voor de respons!
Antwoord
beste sloepje,
wat fijn dat het allemaal goed is gegaan en je man nu in de herstelfase zit na de whipple operatie. kort geleden nog, 5 weken geleden. de spijsvertering moet weer goed gaan lopen en dat kost tijd. dat drukkende gevoel in de buik kan daar mee samen hangen. gebruikt je man CREON na deze operatie? enzymen die de spijsverteringssappen van de alvleesklier bevatten om zo het eten goed te helpen verteren?
bespreek het ook eens met de chirurg, of verpleegkundige / specialist. Vaak heeft het drukkende gevoel, gespannen buik, opgeblazen gevoel, hier me eten maken. advies is kleine beetjes eten over de gehele dag bv 6-8 keer. Dan heeft het 'nieuwe'systeem de tijd om het eten goed af te breken. platliggen kan inderdaad verlichtend effect geven hierop. herken ik van veel van mijn patienten. het zijn klachten die zeker nog wel even kunnen duren, maar waar wel wat aan te doen is.
daarbij goed opletten dat de ontlasting wel goed op gang is na de operatie. ook daar kunnen deze klachten vandaan komen.
ik hoop dat u hier wat aan heeft. Succes met het verdere herstel!
annuska schoorlemmer
Beste Annuska
dank voor je reactie en uitleg. Hij gebruikt idd creon en ontlasting is goed. Het is even puzzelen qua hoeveelheid maar dat gaat eigenlijk goed. De buikpijn bouwt in de loop van de dag op maar over de hele linie gaat het steeds beter. Fijn dat je aangeeft dat het echt een tijd kan duren, we zijn dus te ongeduldig.
nu nog een manier vinden om te leren die capsules te slikken … van alle ellende die hij heeft doorstaan zonder een kik te geven, is het slikken van capsules een dingetje. Maarja als dat alles is, we knijpen in onze handen dat het zo goed is verlopen.
nogmaals dank voor je hulp!
groeten, Godelief