Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
AIS behandeling
Geachte dr. de Kroon,
Mijn situatie is een Pap3a uitkomst BO, waarna verwijzing verder onderzoek. Een biopt afgenomen met uitkomst CIN 2 en CIN3. Opvolgend een lisexcisie uitvoering waarbij AIS is geconstateerd.
Ik ben 41 jaar en heb geen kinderwens meer.
Wat zou de meest voor de hand liggende behandelmethode zijn om “vrij” te raken. De 3 aangeboden opties zijn: nogmaals een lisexcisie; conisatie; of een baarmoederverwijdering.
Hartelijk dank voor uw reactie!
Antwoord
Beste Merel,
De meest effectieve manier is verwijderen van de baarmoeder. Dan is de behandeling zeker in 1 keer klaar en zijn is er ook geen controles meer nodig omdat er heen risico is dat er opnieuw een afwijkend uitstrijkje ontstaat. Maar t is ook meteen de meest rigoreuze manier met een grotere kans op complicaties, het langste herstel en een grotere kans op bijwerkingen op lange termijn. Over het algemeen vallen de complicaties (met name bloeding en letsel aan urinewegen) en bijwerkingen (met name wat betreft blaasfunctie en seksualiteit) heel erg mee. Maar de kans erop is groter dan na een lisexcisie (minste bijwerkingen / complicaties maar de grootste kans dat de snijranden niet vrij zijn) of een conisatie (zit er tussen in). En het herstel na een baarmoederverwijdering (afhankelijk van de manier waarop de baarmoeder wordt verwijderd gemiddeld 4-6 week voordat vrouwen weer hun werkzaamheden hervatten) is langer.
Denk dat dat zo’n beetje de opsomming is van argumenten op basis waarvan je de keus moet maken.
Kan me nog voorstellen dat t scheelt of er ‘heel veel AIS’ was (pleit voor baarmoederverwijdering omdat ee kans dan groot is dat met name na lisexcisie niet alles weg is) of maar een klein beetje en vrije snijranden (pleit voor lisexcisie). Misschien kan je behandelaar daar nog iets over zeggen?
Succes met je keus!
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste dr. de Kroon,
Veel dank voor uw bericht! Toch nog wat vragen..
Welke baarmoeder verwijdering zou in dit geval nodig zijn (met of zonder de banden en lymfen)? Radicaal of minder radicaal?
Of is het beter toch eerst (d.m.v. conisatie) te kijken of er geen invasief carcinoom aanwezig is? En daarna de baarmoeder te verwijderen.
Maken de wachttijden hierbij nog een verschil?
Hartelijke groet,
Merel
Beste Merel,
Voor AIS is het zonder ophangbanden.
Kan op basis van je verhaal niet goed inschatten of er een kans is dat er toch nog invasie carcinoom aanwezig is. Maar als ik je verhaal lees dan is er al en lis gedaan waarin blijkbaar geen invasieve kanker zat. Denk dat de kans dat er dan in de baarmoeder wel (grote) invasieve kanker zit heel klein is. Zeker als er bij onderzoek (kijken en voelen) geen afwijkingen aan de baarmoedermond gezien worden.
Wat betreft wachttijden: denk dat een lis t snelst kan en dat t voor de conisatie en baarmoederverwijdering niet veel uit zal maken. Maar dat geldt voor mijn ziekenhuis, of dat in jouw ziekenhuis ook zo is weet ik niet natuurlijk.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor,
Ik heb inmiddels een re-lis gehad. Hieruit zijn geen afwijkingen gekomen en P16 was negatief. Héél fijn dat er geen AIS meer gevonden is! Bleek in de eerste lis een klein focus te zijn naast de CIN.
Alleen nu heb ik na 6 weken opeens weer tussentijds bloedverlies.
Kan het zijn dat er hogerop toch nog AIS (of erger) kan zitten? Ook al was de tweede lis schoon?
En hoe zou dit opgespoord kunnen worden? Het volgende controle uitstrijkje staat pas over een half jaar gepland.
Groeten Merel
Beste Merel,
Als de lis zonder afwijkingen was is de kans extreem klein dat er toch nog AIS is. Ik zou me dus geen zorgen maken over eenmalig tussentijds bloedverlies. Als je de pil gebruikt kan dat ook heel goed de verklaring zijn. Maar als het blijft gebeuren dan is het natuurlijk iets om aan de bel te trekken bij je behandelaar.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon