Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

AIS en baarmoeder verwijderen

Beste,

In januari 2022 heb ik een forse conisatie van de baarmoederhals ondergaan vanwege de uitslag smile/AIS en een PAb 3b. Er zijn ook nog wat biopten uit de vaginawand genomen (inspectie en afname biopt van fornix posterior rechts). De snijvlakken waren vrij.  

Ik ben jarenlang drager van HPV18 geweest. Vorig jaar is vastgesteld dat ik geen HPV meer had. Ik ben sinds de conisatie goed begeleid en heb meerdere uitstrijkjes en echo's gehad. 

In 2012 heb ik een LLETZ ondergaan ivm een pab 3a uitslag, er leek toen veel weefsel aangedaan. 

In 2016 zijn tijdens een hysteroscopie 2 adenomyose cysten weg gehaald (zijn ontdekt bij een hysteroscopie tijdens IVF behandelingen).

Nu zijn er ondanks dat er zeer grondige uitstrijkjes zijn gedaan niet de cellen gevonden waar de AIS zich bevindt (   endocervicale cylindercellen) tijdens de laatste 2 uitstrijkjes. Ik merk nu dat ik er onrustig van wordt. Ik heb sindsdien twee artsen gesproken de een benoemde de optie om de baarmoeder te verwijderen de ander vindt dat nog te voorbarig. Ik vind dit zelf erg verwarrend en dit is dan ook de reden waarom ik dit bericht plaats.  Ik ben inmiddels 41 jaar en heb een vervulde kinderwens waar ik zeer dankbaar voor ben!! Ik denk dat het verwijderen van mijn baarmoeder mij rust brengt. Na jaren van IVF (6 behandelingen en 5 pogingen in totaal) merk ik dat ik het vertrouwen in mijn lijf kwijt ben.  Ook misschien nodig on nog te vermelden,ik heb inmiddels een flink overgewicht (BMI 36)en een darmverzakking. Ik heb heftige menstruaties (duur, bloedverlies, mentale klachten). Hiervoor gebruik ik anticonceptie, waar ik gezien mijn leeftijd (en hoge bloeddruk)  geen prettig gevoel bij heb. De spiraal gaf klachten.

Mijn vragen zijn: 

  • Wat betekent SMILE? (In Ais smile)
  • Worden verzakkingsklachten (darm) klachten erger na het verwijderen van mijn baarmoeder?  
  • Ben ik te voorbarig als ik nu mijn baarmoeder eruit wil?
  • Kan mijn man mij ook opnieuw besmetten met HPV? Kan het goed zijn hem ook te vaccineren? 

Ik hoop op antwoorden die mij helpen een duidelijker beeld van alles te kijgen en mij evt helpen een behandelwens te benoemen.

Met vriendelijke groet 

Antwoord

Beste Denis,

Belangrijke vragen. Hoop dat je ze ook aan je behandelaar stelt om samen met hem/haar te belsuiten wel of geen baarmoederverwijdering te doen. Ik bedoel: er zijn een aantal argumenten voor en een aantal argumenten tegen. Het is altijd de vraag welke argumenten bij jou t zwaarst wegen. Dat is echt iets om met je behandelaar af te wegen.

Maar goed, ik zal een poging doen.

SMILE is een subtype AIS. Hoewel minder vaak voorkomend en dus minder bekend mee is het advies over het algemeen een SMILE te behandelen als een AIS: met een conisatie of een baarmoederverwijdering.

OF je verzakkeingsklachten toenemen (of afnemen) door de baarmoederverwijdering hangt af van het type darmverzakking. En eventueel kan de baarmoederverwijdering misschien gecombineerd worden met een ingreep in de verzakking te verhelpen. Goed om dat met je behandelaar te overleggen: het zou best kunnen dat voor dat deel van de operatie dan een andere gynaecoloog noodzakelijk is omdat lang niet elke gynaecoloog dat soort verzakkingsoperaties doet.

Of je voorbarig bent hangt ook af van hoeveel menstruatie klachten je hebt en hoe oud je bent. Heb je veel klachten en nog lange tijd tot de overgang dan is een baarmoederverwijdering misschien meer aangewezen omdat je dan immers ook geen menstruatieklachten meer hebt. Maar als de klachten wel meevallen en je bijna aan de overgang toe bent dan is dat misschien geen argument voor een operatie omdat je dan maar relatief weinig voordeel van hebt voor wat betreft je menstruatieklachten: die houden immers ook op na de overgang.

Je schrijft over IVF: is dat hoofdstuk helemaal afgesloten of is er nog een kans op  en wens voor zwangerschap? Want als dat zo is dan is een baarmoederverwijdering natuurlijk wel voorbarig.

We weten niet goed of vaccineren in jouw situatie zinvol is. We suggereren het nu aan patiënten om meteen na de behandeling te beginnen. Maar of het dan beter is partners ook te behandelen weten we echt niet, we adviseren het in elk geval niet actief. 

Hoop dat dit een beetje helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 07/02/2024 - 21:09