Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
AIS met verdneking op focus micro-invasie
Goedemorgen,
Vrijdag a.s. krijg ik een diepe LIS behandeling na aanleiding van de uitslag : AIS met verdenking op focus micro-invasie.
(Beschrijving: I: fragmenten cervix met enkel cilinderepitheel. Geen plaveiselepitheel. Er wordt een polipeuze viloglandulaire architectuur gezien met stapeling van kernen. Deze staan nog gepolariseerd. P16 sterk positief. II: P16 negatief. III: Focaal een gebied als in I, P16 positief. IV: Sterk atypisch bekledend epitheel zonder de polipeuze architectuur. Forse cytonucleaire atypie (meer dan in I en III). Tevens in het stroma een atypische klierbuis. Geen overtuigende stroma reactie. Derhalve onvoldoende voor invasieve groei. P16 sterk positief. CEA kleurt de toplaag van de cellen aan, passend bij cilinderepitheel van endocervix. Conclusie: I Cervixbiopsie, voorlip, lokalisatie 02.00 (in uren): cylinderepitheel: AIS / adenocarcinoma in situ; plaveiselcelepitheel: niet aanwezig. II Cervixbiopsie, endocervix: plaveiselcelepitheel: niet aanwezig; cylinderepitheel: geen dysplasie; geen invasieve tumor of dysplasie. III Cervixbiopsie, lokalisatie 03.00 (in uren): cylinderepitheel: AIS / adenocarcinoma in situ; plaveiselcelepitheel: niet aanwezig. IV Cervixbiopsie, lokalisatie 09.00 (in uren): cylinderepitheel: AIS / adenocarcinoma in situ; plaveiselcelepitheel: niet aanwezig. NB. In IV is invasieve groei overwogen, maar bij gebrek aan overtuigende desmoplasie zijn hier onvoldoende argumenten voor)
De arts gaf ook aan om na te denken over het verwijderen van mijn baarmoeder in de loop van de tijd ( ik zelf heb geen kinderwens meer heb 2 kindjes maar vindt dit nog wel een behoorlijke stap, dit wil ik dan ook niet gelijk doen maar eerst eventueel onder zware controle blijven?)
Nu heb ik 2 vragen.
1. Is de kans groot dat na de diepe LIS behandeling, de AIS cellen verwijderd worden? en de kans op uitzaaiingen in dit stadium nog niet groot is?
2. Is het zo dat ze tegenwoordig wel de eierstokken laten zitten bij het verwijderen van een baarmoeder? zodat ik niet op mijn 34e al in de overgang kom etc. ?
Alvast heel erg bedankt voor jullie antwoord.
Met vriendelijke groet,
Willemijn.
Antwoord
Beste Willemijn,
De kans op uitzaaiingen met jouw diagnose is extreem klein, ik zou zelfs wel durven zeggen 'nul'. En vaak lukt het met een lis alle AIS te verwijderen. Maar goed, dat is natuurlijk nog wel even afwachten. Soms is een 2e lis nodig hoewel dan vaak een conisatie wordt gedaan om te voorkomen dat de 2e lis weer niet afdoende is. Maar als ik je verhaal zo lees zal de gynaecoloog dan wellicht ook weer over verwijderen van de baarmoeder beginnen: op een gegeven moment is er zo weinig baarmoedermond over dat het niet meer goed mogelijk is daar nog iets van de verwijderen. Aan de andere kant ben je nog wel jong en dan heb je misschien nu geen kinderwens meer, maar je leven kan er over 4 jaar heel anders uit zien natuurlijk. Goed om dat mee te nemen in je overwegingen. Niet alleen als de lis onvoldoende blijkt te zijn maar ook in het kader van follow-up versus baarmoeder verwijderen.
En dan blijven de eierstokken gewoon zitten zodat je niet in de overgang komt.
Met vriendelijke groet en succes vrijdag,
TEAM GYNAECOLOGIE
Goedenavond,
Bedankt voor jullie reactie, ergens toch geruststellend. Ondanks we altijd moeten afwachten. Ik probeer dan ook altijd positief te blijven maar op internet lees je meer slechte verhalen over AIS cellen dan goede.( daarom gaf mijn arts ook aan niet te gaan zoeken maar goed, dit doe je alsnog)
wat betreft de kinderwens, wij hebben 5 jaar lang ivf/ixci gedaan en nu eindelijk een jaar geleden onze dochter gekregen (hebben al een zoon van 9) wij zijn er dus heel zeker van geen derde meer te willen:)
Klopt het dat mijn gynaecoloog gelijk heeft, zijn we er ruim op tijd bij?
met vriendelijke groet,
Willemijn
Beste Willemijn,
Denk inderdaad dat je kunt zeggen dat je erop tijd bij bent!
Met vriendelijke groet
Cor de Kroon
Dag Cor,
de hele behandeling etc achter de rug. En idd zoals al eerdere uitslag aangaf had/heb ik toch kanker. Echter wel een klein gedeelte en de uitslag zegt dat de snijvlakken schoon zijn.
Microscopie I Type afwijking: pre-invasieve laesie Bevindingen plaveiselepitheel: geen dysplasie Bevindingen cylinderepitheel: AIS / adenocarcinoma in situ II Type afwijking: invasieve tumor Type tumor (WHO): adenocarcinoom, HPV geassocieerd, normaal type Differentiatiegraad: goed (Lymf-)angioinvasie: niet aanwezig III Type afwijking: pre-invasieve laesie Bevindingen plaveiselepitheel: geen dysplasie Bevindingen cylinderepitheel: AIS / adenocarcinoma in situ P16 en block positief. Snijvlak richting bodem is vrij met een marge van 1,1 mm. Conclusie: I Cervix lisexcisie (LEEP / LLETZ), achterlip: cylinderepitheel: AIS / adenocarcinoma in situ; plaveiselcelepitheel: geen dysplasie. II Cervix lisexcisie (LEEP / LLETZ), voorlip: adenocarcinoom, HPV geassocieerd, normaal type. Invasiediepte: 5,1 mm; diameter tumor: 12,3 mm; (lymf-)angioinvasie: niet aanwezig. III Cervix lisexcisie (LEEP / LLETZ), endocervix: cylinderepitheel: AIS / adenocarcinoma in situ; plaveiselcelepitheel: geen dysplasie.
deze uitslag is ondanks de uitslag dat er een tumor zit/zat wel gunstig toch?
ik begrijp dat u deze uitslag niet in z’n geheel met mij kan bespreken maar kunt u wel een kleine mening geven over deze uitslag?
ik hoor heel erg graag van u.
met vriendelijke groet,
Willemijn
Beste Willemijn,
Moet bekennen dat ik wel schrik van de uitslag: de kanker groeit ruim 5 mm diep en is 12 mm groot. Dat had ik niet verwacht op basis van de biopten. Maar goed. En weet ook niet zeker of die vrije snijrand op de kanker van toepassing is of op de AIS in 1 van de andere biopten.
Kortom: je moet zeker met je behandelaar in overleg over een aanvullende operatie. Geen idee of je huidige behandelaar een gynaecoloog-oncoloog is, maar het is nu wel aangewezen om behandeld te worden in een ziekenhuis met expertise en ervaring in de behandeling van baarmoederhalskanker.
Succes en sterkte,
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon