Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

AIS na conisatie

Goedemorgen,

Fijn dat ik mijn vraag hier kan stellen. Ik zal het proberen in het kort toe te lichten.

Al 10 jaar heb ik uitstrijkjes die elke keer net niet goed zijn, maar niet zeer ernstig. Begin dit jaar weer een uitstrijkje gehad, waarna verschillende biopten zijn weg genomen. Hier uit kwam AIS naar voren.

3 mei 2024 ben ik geopereerd voor een conisatie. De uitslag hiervan ik heb gister gehad en het verhaal van mijn gynaecoloog heeft bij mij heel veel vragen opgewekt. Ik ben totaal niet gerustgesteld en ik begrijp niks van haar tegenstrijdige verhaal. 

Onderstaande staat in het rapport van de patholoog.

Bevindingen plaveiselepotheel: geen afwijkingen 

Bevindingen cylinderepitheel: AIS/adenocarcinoma in situ

Snijvlakken: Vrij

Mijn gynaecoloog geeft aan dat het positief is dat de snijvlakken vrij zijn (dit begrijp ik) maar de AIS die gevonden is geeft aan dat het niet goed is wat er is weg gehaald. En daarna begon ze over eventueel mijn baarmoeder te verwijderen als ik geen kinderwens meer heb(ik heb 1 kind en opzich geen kinderwens meer). Maar ze geeft hierin geen advies, het is zoiets als: zoek het zelf maar uit, denk er maar over na, over een half jaar zien we elkaar weer voor een uitrijkje. 

Ik ben hier heel erg van geschrokken. Hoe groot is de kans dat er nog meer cellen met AIS dieper in de baarmoedermond zitten? Of dat dit weer terug kan komen? Is het echt zo agressief? 

Ik ben ook bezig met HPV vaccinatie, net de eerste gehad, en moet er nog 2 (die ik allemaal zelf moet betalen) maar is dit dan uberhaupt nog wel zinvol als ze praat over baarmoeder verwijderen? 

Is een half jaar niet te ver vooruit? Ik wil sowieso graag naar een ander ziekenhuis en naar een andere gynaecoloog.  Deze art maakt mij elke keer meer en meer onzeker. Ze noemt het "goed nieuws" maar ik moet wel nadenken om mijn baarmoeder te laten verwijderen? Hoe kan je dat nou goed nieuws noemen.

Ik hoop dat u mij een beetje kan helpen/geruststellen want ik zit met heel erg veel vragen en nog een keer terug bellen naar mijn huidige gynacoloog zie ik niet zitten want hier zal ik niet veel mee opschieten.

Met vriendelijke groet, Sanne 

Antwoord

Beste Sanne,

Denk eigenlijk dat je gynaecoloog wel gelijk heeft: er is minder goed nieuws (AIS, dat is een ernstig voorloperstadium van baarmoederhalskanker) en goed nieuws: de snijranden zijn vrij. Omdat controle op terugkeer van de AIS na een conisatie soms lastig is als gevolg van het litteken na de conisatie kun je overwegen de baarmoeder te verwijderen als er geen kinderwens meer is. Je kunt natuurlijk ook wachten met het verwijderen van de baarmoeder als het inderdaad lastig blijkt om op AIS te controleren. 

Wat betreft de vaccinatie: het is sowieso de vraag of vaccinatie nadat je een keer afwijkende uitstrijkjes hebt gehad heel zinvol is, maar het is het meest zinvol na behandeling. Dus wat dat betreft is nu het moment. Of vaccinatie nog zinvol is als je besluit je baarmoeder te laten verwijderen is ingewikkeld. De kans dat er nog een ernstig voorloperstadium ontstaat als gevolg van HPV is veel kleiner na verwijderen van de baarmoeder maar zeker niet helemaal nul: er kan ook een ernstig voorloperstadium in de vagina op op de vulva ontstaan als gevolg van HPV. Maar de kans daarop is heel veel kleiner dan de kans op een ernstig voorloperstadium van de baarmoedermond. Die hele kleine kans wordt wellicht door de vaccinatie nog kleiner gemaakt.

Hoop dat dit je helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 26/05/2024 - 21:38