Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
AIS, uitleg
Beste dokter de Kroon,
Afgelopen maand is er bij mij een conisatie verricht. Het onderzoek van het weefsel geeft aan dat de snijranden schoon zijn en dat het niet meer dan AIS is geweest. Klopt dit met onderstaande informatie? Ik vraag dit omdat ik vrij weinig informatie hierover kreeg tijdens het meedelen van de uitslag van het onderzoek. Er staat veel informatie in de uitslag en het enige wat mij is meegedeeld is dat het AIS is geweest en dat de snijranden schoon zijn. De onderstaande informatie laat mij twijfelen of ik niet belangrijke informatie mis.
Ik lees iets van een scheur, en ook Ki-67 positiviteit (is dit kanker?) , is er veel weggehaald?
Alvast bedankt.
Mvg
Kathi
Tekst;
Macroscopie: De conus is vanaf het diepe resectievlak ingescheurd tot bijna aan het cervixslijmvlies. Deze scheur bevindt zich op 6 uur. Diepe resectievlak afgenomen en het overige deel kloksgewijs gelamelleerd en ingesloten: 1:
Microscopie: Cervixresectiepreparaat met in het diepe vlak endocervicaal cilinderepitheel zonder atypie. In de doorsnijdingen hogerop deels mechanisch beschadigde transformatiezone met in het overgangsgebied een deels atypische glandulaire component met stapeling en hyperchromasie van kernen. Overgang naar regelmatig cilinderepitheel. Deels wat hyperplasie van squameus epitheel met basaal breedkolvig aspect. Geen evidente uitrijpingsstoornis. Geen invasieve componenten.
Bij immuunhistochemisch onderzoek in de p16 focaal complete en sterke aankleuring van atypische glandulaire component. Hier toegenomen Ki-67 positiviteit. Voor het overig in de p16 beperkt en meest zwakke aankleuring. Plaatselijk in de Ki-67 ook een zone met toegenomen positiviteit van plaveiselepitheel. Geen epitheelbrede uitrijpingsstoornis. Bij mechanisch beschadigd gebied en tangentiele aansnijding beoordeling niet optimaal. Controles goed. Conclusie: Definitieve conclusie. Cervixresectie (lisexcisie): focaal restant adenocarcinoma in situ. Randen vrij. Tevens niet goed te graderen vermoedelijke squameuze dysplasie, evenmin tot in de randen.
Antwoord
Beste Kathi,
Ik lees net als jou is verteld alleen AIS. Nog maar een heel kleine rest. En inderdaad met vrije snijranden. De ki67 zegt dat er veel deling is maar het gaat er dan om waar die deling: binnen of buiten de basaalmembraan: bij AIS alleen veel deling binnen de basaaslmembraan, bij kanker ook veel deling (dus ook ki67) buiten de basaalmembraan.
Kortom: geen kanker, voorloper met vrije snijranden. Goed nieuws, klaar voor nu.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon