Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Baarmoeder verwijderen vanwege terugkomst Pap 3a2?

10 april 2023 om 21.13
595 x gelezen

Fijn dat ik hier mijn vraag kan stellen.

Begin 2022 is bij mij Pap 3a2, HSIL, hr HPV (celbeeld passend bij matige dysplasie) geconstateerd. Vervolgens is er een lisexcisie  gedaan met als uitkomst focaal geringe tot matige dysplasie van plaveiselcelepitheel (cin I/cin II). Een half jaar later: Pap 2, ASC-US onbekende betekenis, hr HPV abnormale plaveiselepitheelcellen. Recent: Pap3a2, HSIL, hr HPV celbeeld passend bij virusinfectie.

Mijn gynaecoloog belde mij dat volgens het protocol nu mijn baarmoeder en baarmoederhals verwijderd moeten worden. Dit klinkt als een enorme stap. Ik ben boven de 50 jaar, maar wil indien mogelijk een operatie voorkomen.

Wat is uw visie?

Mijn lichaam ruimt het HPV virus kennelijk zelf niet op; is Imiquimod creme een tussenstap? Ik heb gelezen dat verwijdering van de baarmoeder geen garantie is voor de verdwijning van het HPV virus en in een negatief scenario zich kan nestelen in de vagina, klopt dit?

Kan ik een aantal keren een lisexcisie laten doen of is dit gelimiteerd? Zijn er andere tussenstappen? Dank alvast!

Antwoord

Beste Gompie,

Goed dat je kijkt of er alternatieven zijn: een baarmoederverwijdering is inderdaad nogal een stap. Of er alternatieven zijn hangt heel erg van je situatie af. Of een lisexcisie vaker dan 1x kan hangt bijvoorbeeld af van de grootte van de baarmoedermond: meestal kan het wel 2 of 3 keer. Imiquimod kan een alternatief zijn hoewel het nog niet zeker is hoe effectief dat is. Het wordt vooralsnog toegepast bij vrouwen die nog kinderen willen omdat operaties aan de baarmoedermond effect hebben op die zwangerschap. Maar dat speelt bij jou geen rol. Tot slot heb je gelijk: na een baarmoederverwijdering kan het HPV zich in de vagina nestelen (in plaats van op de baarmoedermond) maar dat is wel heel zeldzaam en gebeurt ook zonder baarmoederverwijderingen. Denk dus niet dat het verwijderen van de baarmoeder daar de oorzaak van is. 

Ik denk dat de beste tussenoplossing zou zijn met je gynaecoloog te overleggen of nog een keer je lisexcisie een optie is: je behandelaar kan dat het beste beoordelen.

Verder weten we dat stoppen met roken het enige is dat echt een boost kan geven aan het immuunsysteem om de HPV wel op te ruimen. Weet niet of je rookt, maar stoppen kan dus wel echt helpen.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 12/04/2023 - 09:42