Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

baarmoederverwijdering bij AIS

3 juni 2023 om 21.03
389 x gelezen

Beste professionals,

Dank voor deze mogelijkheid tot vragen. Ik moet dit natuurlijk gewoon aan mijn behandelend gynaecoloog vragen, maar op een of andere manier lijken zij en ik steeds langs elkaar heen te praten. Of eigenlijk voel ik me niet zo vrij, omdat ze tot nu toe erg laconiek om gaat met mijn casus. Daardoor voel ik me niet zo gezien.

Nalv het bevolkingsonderzoek heb ik in de vervolgonderzoeken HPV, PAP3b, CIN3 en AIS opgehaald. Gezien de AIS, voltooide kinderwens en mijn leeftijd (41) is een baarmoederverwijdering voorgesteld als meest 'veilige' optie en volgens mijn arts te verkiezen boven een conisatie. Ik vertrouw op dit advies, hoewel mijn gynaecoloog de verwijdering van mijn baarmoeder wel erg luchtig presenteert.

Waar ik wel mee worstel is wat ik nu 'heb'. Heb ik nu wel of geen kanker? Gek genoeg doet de naam van het beestje ertoe, zeker omdat er in mijn ogen toch een best grote ingreep wordt voorgesteld. Ik begrijp dat AIS niet-invasief is, zich beperkt tot de baarmoedermond en dat er dus geen risico op uitzaaiingen is van de AIS.

Maar kunnen er alsnog kankercellen in de baarmoeder zitten die op een of andere manier wel al zijn ontwikkeld uit deze cocktail? Wordt de baarmoeder daar na verwijdering op getoetst of is dat helemaal niet nodig en maak ik me nu zorgen om niets (en gaat het meer om de gekozen toon van mijn gynaecoloog die maakt dat ik mijn zorgen niet herken in haar luchtigheid)? Ben ik nu wel of geen kankerpatiënt? Waarom dat laatste belangrijk is, weet ik niet zo goed. Om me serieus genomen te voelen worden mischien?

Dank voor de aandacht en moeite,

Fearn

Antwoord

Beste Fearn,

Wat een onrust voor je, ik zal proberen je wat uitleg te geven hierover

Een AIS is geen kanker. Het is een voorstadium ervan en gaat uit van de binnenbekleding (endocervicale cellen) van je baarmoedermond.  Je kan het vergelijken met een CIN3, die uitgaat van de buitenbekleding (plaveiselcellen).

Een CIN3 kan doorgaans behandeld worden met een LETZ (lisexcisie). Er zijn een aantal kenmerken van een AIS die maken dat er meer weefsel moet worden weggehaald. 

Een AIS;

-zit dieper, dus met een LETZ kom je er vaak niet bij

-kan multifocaal zitten, dus op meerdere plekjes

-heeft een iets grotere kans om terug te komen dan een CIN3

Meer weefsel weghalen kan met een conisatie of met verwijdering van je baarmoeder. Het hangt af van je precieze uitslagen en of je nog kinderwens hebt wat het beste is. Meestal wordt voorafgaand aan een baarmoederverwijdering wel een LETZ gedaan, om zeker te weten dat het om een AIS gaat.

Al het weefsel wat weggehaald wordt wordt altijd door de patholoog onderzocht. Bij zowel een CIN3 als AIS is er een hele kleine kans dat er in de uiteindelijke uitslag toch kankercellen worden gevonden. Ik zou erop vertrouwen dat je uitslag meevalt, en als het toch tegenvalt dat je arts een goed behandelplan met je gaat maken, en dat je er vroeg bij bent.

Succes met de overwegingen,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 04/06/2023 - 10:19

Ik heb trouwens al een LETZ gehad die de AIS heeft bevestigd, dus ik kan ook het stappenplan wat jullie schetsen goed volgen. Ik vertrouw mijn gynaecoloog wel hoor, maar merk dat ze wat spaarzaam is met haar informatie (zoals de informatie over wat er na een eventuele baarmoederverwijdering nog zou gebeuren) en ik me kennelijk niet vrij heb gevoeld haar daarop aan te spreken. Ik zal dat de volgende keer wel doen, maar jullie informatie heeft me verder uitstekend geholpen. Dank nogmaals, heel fijn dat dit kan.

Laatst bewerkt: 04/06/2023 - 20:47