Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Biopties
beste lezer,
Nooit ziek, nooit wat aan je lijf en dan:
48 jaar en net gediagnosticeerd met eierstok kanker met uitzaaiingen. (darm en lever) Uit de 3 biopties kwam het volgende naar voren waardoor ik mijn kansen probeer in te schatten of ik 2023 overleef en of langer ;) t zou fijn als ik advies zou kunnen krijgen....
MICROSCOPIE: peritoneum biopt
CONCLUSIE:
(voorlopig)
Peritoneumbiopt met lokalisatie van een weinig gedifferentieerd adenocarcinoom. Aanvullende immunohistochemie volgt. Aanvulling immunohistochemie: tumorcellen zijn positief voor CK7, ER, CA125, PAX-8, en WT1. p53 toont een mutant type sterke nucleaire positiviteit.
Negatief zijn CK20 en CDX2.
Dit profiel past bij een hooggradig (extra-) ovarieel carcinoom.
coupes tonen doorsneden door een biopt van het peritoneum, bestaande uit bindweefsel en vetweefsel met plaatselijk wat pre-existent bekledend mesotheel. Daarnaast zien we een nodulaire laesie, bestaande uit in velden en plaatselijk ook onregelmatige klierbuizen gerangschikte atypische cellen, ingebed in desmoplastisch stroma met reactieve ontsteking.
MICROSCOPIE:peritoneum biopt
bindweefsel en vetweefsel. In het vetweefsel irregulaire nestjes van atypische epitheliale cellen met psammoma calcificaties. De atypische cellen hebben een geringe tot matige vervette eosinofiel cytoplasma met matig polymorfe kernen en kleine nucleoli.
De atypische cellen zijn:
Positief voor PAX8, WT1, p16, oestrogeenreceptor (70% deels zwak aankleurend)en progesteronreceptor (50%).
Negatief voor calretinine en CDX2.
De MIB-1 expressie is hoog 70%.
MICROSCOPIE: overige solide organen en massa’s/tumoren
Voldoende celrijk materiaal waarin in groepen gelegen atypische cellen met een verstoorde N/C ratio, prominente nucleoli en gevacuoliseerd cytoplasma. Op een enkel atypische celgroep is er een calcificatie aanwezig. Tevens mesotheelcellen en macrofagen. De achtergrond toont veel granulocyten, verspreid lymfoide cellen en erytrocyten.
Antwoord
Beste Meepovitsch,
Wat een narigheid: 48 jaar en dat te horen krijgen dat je uitgezaaide eierstokkanker hebt. Snap heel goed dat je op zoek bent naar informatie. En dat je wilt weten wat je kansen zijn. Maar ik hoop ook dat je begrijpt dat het onmogelijk is een nauwkeurig antwoord te geven. Het gaat altijd over gemiddelden en nooit over jou… Heb je de collumn van Mirjam Oomens hierover gelezen? https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/blogs/kanker-dubbelop/zali…
Maar goed: terug naar jouw situatie en je zoektocht naar informatie. Denk dat t belangrijkste is of je kanker gevoelig is voor de chemotherapie. En helaas kunnen we dat niet voorspellen maar alleen bekijken aan de hand van hoe het gaat als je met chemo begonnen bent. En kan niet helemaal inschatten hoe uitgebreid het is, maar een andere belangrijke factor is of het lukt er kanker in zijn geheel te verwijderen tijdens een operatie. Als je kanker gevoelig is voor chemo én als de operatie kan en lukt heb je de beste kansen. Tot slot weten we dat erfelijke eierstokkanker of kanker die op een andere manier ‘HRD’ is langer wegblijft omdat die typen kanker gevoelig zijn voor PARP remmers. Je zou aan je behandelaar kunnen vragen of de tumor HRD is en of er een kans bestaat dat de kanker verwijderd kan worden. Dat geeft iets van richting. Het is natuurlijk de vraag of je iets aan die informatie hebt.
Hoop dat dit je helpt en hoop vooral dat de chemo aanslaat en de bijwerkingen meevallen: dat is het meest gunstige waarop je voor nu kunt hopen.
Veel sterkte,
TEAM GYNAECOLOGIE