Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Bloedprikprobleem na gemcitabine chemokuur
Beste Cor en Afra,
in voorjaar 2019 kreeg ik voor de eerste keer eierstokkanker ( fase 3c) na een intensief chemotraject ( carboplatin en pacliatel) plus hipec operatie ( interval- debulking) bleef de kanker bijna 3 jaar weg. In september bleek de kanker helaas weer terug te zijn. Heb nu 5 chemokuren met carbonatin en gemcitabine achter de rug. De 6e slaan we even over want de chemo’s hebben op zich voldoende effect gehad maar ik werd er elke keer beroerder van. Binnenkort start ik met een onderhuids dosering Niraparib.
mijn vraag gaat over mijn bloedprikprobleem. Als gevolg van de gemcitabine (?) is bloedprikken, infuus aanprikken etc steeds moeilijker en pijnlijker. Of ze komen m’n aderen niet in, of er komt geen bloed uit, en het is elke keer heel pijnlijk, ook daarna. dus per medische afspraak) (/en dat is tot nu toe best wel vaak, want mn bloedwaarden waren regelmatig te laag en ik heb ook diverse bloedtransfusies gehad) moeten ze meerdere keren prikken voordat het lukt.
is dit iets wat op termijn herstelt of is deze schade blijvend? Zo ja welke andere mogelijkheden zijn er dan nog voor alle prikker in die me nog te wachten staat ( lab onderzoek, ct- scan, evt opnieuw transfusies etc)
alvast bedankt voor jullie antwoord.
vriendelijke groet
Chrissie31
Antwoord
Beste Chrissie,
Wat een narigheid zeg. En moet bekennen dat ik niet denk dat het met de tijd beter zal worden. Denk dat t t belangrijkste is om elke keer als er bloedgeprikt moet worden te bedenken of t écht nodig is. En mocht t een steeds groter probleem worden dan zou je met je oncoloog kunnen overleggen of een ‘toegang’ een optie is. Dat doen we vooral vaak voor chemokuren: een port-a-cath bijvoorbeeld of een hickmann catheter. Het inbrengen ervan is natuurlijk wel een kleine ingreep dus dan moeten jullie de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.
Hoop dat je hiermee verder kunt. En denk dat lotgenoten hier ook veel ervaring mee hebben. Misschien kun je hun op t forum ook om tips vragen.
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE