Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
CIN 3 na derde lisexcisie
Hallo,
ik heb vorige week voor de derde keer een lisexcisie gehad ivm voor de derde keer CIN 3.
In mijn laatste pathologie rapport staat dat plaveiselcelcarcinoom niet kan worden uitgesloten. Dat was 2 jaar geleden al de conclusie en nu dus na 3 lisexcisies kan het nog steeds niet worden uitgesloten.
Ik word er verschrikkelijk moedeloos van dat ik elke keer in die onzekerheid zit, al 2 jaar lang.
Zijn er andere manier om wel uit te sluiten dat het om kanker gaat? Een scan, MRI, weet ik het??
Mijn laatste uitstrijkje was pap1, dat klopt dus ook niet, aangezien er dus weer een CIN 3 is gevonden.
Uitstrijkjes zijn voor mij dus ook niet betrouwbaar meer.
En mijn andere vraag is; wat als de CIN 3 niet helemaal weg is of weer terugkomt, wat kan er dan nog gedaan worden?
Ik ben 32 en heb 2 jonge kinderen en wellicht nog een kinderwens in de toekomst, is dat uberhaupt realistisch met mijn klachten en terugkerende CIN3?
Ik heb ook nog HPV16, al zeker 2 jaar, wellicht al veel langer. Wat ook maar niet weggaat...
Kortom ik ben nu wel redelijk wanhopig en hoop hier wat advies te krijgen...
Groeten
Antwoord
Beste Aurora,
Snap je wanhoop: steeds maar weer CIN III en dan ook nog de zorg dat er 'misschien meer aan de hand is'. Helaas is er geen andere mogelijkheid om kanker uit te sluiten dan een lisexcixie / biopt. Moet bekennen dat ik het wel heel gek vindt dat je uitstrijkje PAP 1 is. En ook, zoals je zelf al zegt, vervelend want dan kun je daar niet echt op vertrouwen. Normaal gesproken zou je bij PAP 1 geen lisexcisie doen maar gelukkig heeft je gynaecoloog dat wel gedaan.
Weet je of de snijranden vrij waren van de CIN III?
Met betrekking tot je kinderwens: op zich is CIN III geen bezwaar om zwanger te worden, zeker niet als de snijranden vrij zouden zijn. Wel goed om te je realiseren dat de kans groot is, gezien je geschiedenis, dat de CIN III terugkomt en dat er dan weer een lisexcisie zal moeten. En het aantal lisexcisies dat je kunt doen is beperkt omdat er dan niet genoeg baarmoedermond meer over is. Op een gegeven moment is het verwijderen van de baarmoeder de enige optie. Bovendien neemt het risico op vroeggeboorte toe met elke lisexcisie. Dus als je nog kinderwens zou hebben, dan is het raadzaam daar niet langer mee te wachten dan je zou willen.
Als ik jou was zou ik samen met je behandelaar de opties en mogelijkheden op een rijtje zetten en kijken wat het beste bij je past in jouw situatie.
Nou, weet niet zeker of dit het advies is waar je op zit te wachten. Succes...
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Dag Cor,
bedankt voor je reactie! Ik had deze helemaal niet gezien.
Inmiddels is de situatie iets anders... Nadat er dus voor de derde keer CIN 3 uitkwam na de derde lis, heeft mijn gynaecoloog overleg gehad met het UMCG en het weefsel door de patholoog van het UMCG laten bekijken. Helaas vond die een plaveiselcelcarcinoom van 3 mm. Deze is er echter wel in zijn geheel bij de lis al uitgehaald en de snijranden zijn schoon. Ik ben toch daarna alsnog voor een second opinion onlangs bij het UMCG geweest na deze uitslag.
Zij geven aan dat ik nu klaar ben met behandeling en dat de eerst volgende stap een controle is over 3 maanden. Mocht de CIN terug zijn, dan kunnen ze evt. met chemo creme smeren, nog een lis doen en als dat allemaal niet werkt, wordt het toch mijn baarmoeder verwijderen. De controle staat ergens in oktober gepland verwacht ik.
Dat zal dan een uitstrijkje zijn. Is dat voldoende betrouwbaar om te checken of de CIN en/of tumor dan weer terug is gekomen?
Ik hoor het graag!
Beste Aurora,
Wat een tegenvaller: toch kanker... Maar inderdaad, als de snijranden schoon zijn en de kanker zo klein dan is verdere behandeling niet nodig. Fingers crossed dat het nu wat langer (of beter nog voor goed) wegblijft. Met uitstrijkjes kun je dat heel goed in de gaten houden.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon