Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Colposcopie uitslag

Ik heb een aantal vragen over de uitslag van mijn cervixbiopten. Ik ben 26 jaar en heb erg veel last aan de linkerkant van mijn buik al een langere tijd. Erg veel tussentijdse bloedingen en hevige bloedingen. Pijn bij het plassen en veel last van obstipatie/gezwollen buik. Soa testen zijn de afgelopen jaren allemaal negatief geweest. Urine is ook goed.

De bevindingen van mijn plaveiselepitheel is CIN 1 / geringe dysplasie - Dit is duidelijk.

Verder is er een acute chronische ontsteking gaande in het cervixslijmvlies met squameuze metaplasie. Dit heeft geleid tot prikkeling van het plaveiselepitheel. 

Wat houd de squameuze metaplasie precies in? En wordt er ook onderzocht naar welke ontsteking dit is? Moet mijn partner hier ook voor behandeld worden? Lees ik het goed dat deze ontsteking ervoor heeft gezorgd dat er nu afwijkende cellen zitten op de baarmoederhals? En zorgt de chronische ontsteking er ook voor dat ik onvruchtbaar ben? 

Echter heb ik in 2019 ook een uitrijkje laten doen. Hier kwam uit een bacteriële infectie(ben ik zojuist achtergekomen). Mijn arts heeft mij dit nooit gemeld en hier ben ik ook nooit voor behandeld. Verder was alles goed. Klopt het dat de ontstekingen hier uit voort zijn gekomen?

Op sommige plaatsen is er echter een uitgesproken basale laag met hyperchromasie, kernstapelingen en verspreid liggende mitosen in de onderste eenderde. Er is ook geringe toename Ki-67 in deze gebieden. P16 is negatief. 

Kunt u mij uitleggen wat een basale laag hyperchromasie, kernstapelingen en verspreid liggende mitosen precies inhoud?

Betekend de vonst van het eiwit Ki-67 dat er een tumor in mijn lichaam zit? 

Ik ben hrHPV positief getest. Echter wel hpv 16/18 negatief. Is verder onderzoek raadzaam? Zo ja, wat voor onderzoek?

Verder heb ik de dag na de colposcopie wondroos gekregen. Staat dit in verbinding met de ontsteking van het baarmoederslijmvlies? (Streptokokken?)

Alvast hartelijke dank!

Hartelijke groet!

Antwoord

Beste Hoedje van papier,

Wat vervelend voor je dat je met zoveel vragen zit. Heb je deze vragen al met je eigen gynaecoloog besproken? Dat lijkt me heel goed om te doen. 

Ik probeer een aantal algemene vragen te beantwoorden.

We zien heel vaak een ontsteking in de uitslag van de uitstrijk, dat kan door het hpv virus veroorzaakt worden. Soms is er sprake van een bacteriele infectie, als er op dat moment geen klachten zijn hoef je daar ip niets mee te doen. 

squameuze metaplasie is een normaal proces, waarbij de plaveiselcellen over de cillindercellen heen groeien, dat gebeurt bij iedereen als je ouder wordt. De buitenbekleding groeit over de binnenbekleding heen op je baarmoedermond.

ki67 en p16 zijn testjes die de patholoog doet om te kijken of er sprake is van een cin1, 2 of 3. Dat betekent geen kanker, anders zou de patholoog dat uiteraard vermelden!

ook de termen hyperchromasie ed gebruiken ze om te beschrijven hoe je cellen er in detail uit zien.

Waarschijnlijk is je advies om over een jaar de uitstrijk te herhalen, omdat je nu een CIN 1 hebt. Het maakt in dat geval  niet uit of je een infectie met type 16-18 hebt, of met een ander type.

de wondroos kan ik niet helemaal verklaren, ook dat lijkt me goed om met je gynaecoloog te bespreken.

veel succes, 

TEAM GYNAECOLOGIE

 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46