Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Complexe hyperplasie zonder atypie
Goedemiddag,
Ik heb de diagnose complexe hyperplasie zonder atypie gekregen.
Hoe groot is de kans dat het zich ontwikkelt tot iets kwaadaardigs? De gynaecoloog die me de uitslag bracht, zei nadrukkelijk dat er iets moest gebeuren. Dat ik het niet zo kon laten.(baarmoederverwijdering of spiraaltje met controle. En dan hopen dat het slijmvlies niet verder groeit.) Daar was ze zeer stellig in.
De andere gynaecoloog zegt dat ik het voorlopig zo kan laten en eventueel alleen voor controle moet.
Nu heeft de ene gynaecoloog voorgesteld om mijn baarmoeder te laten verwijderen en dat moet ik het eind vd week laten weten.
Nu is er door de verschillende inzichten twijfel en weet ik niet goed wat ik moet doen.
Mijn baarmoeder/myoom is de laatste zeven maanden snel gegroeid en is inmiddels 12cm. Ook heb ik al twee jaar zware bloedingen, inmiddels een behoorlijk opgezette buik en al een paar maanden een toenemende mate van pijn.
Hopelijk krijg ik snel een reactie ivm mijn beslissing.
Alvast hartelijk dank voor uw moeite.
Antwoord
Beste Puck,
Moeilijk om je van een heel stelling advies te voorzien. En waarom zoveel haast van die gynaecoloog? Ik bedoel waarom mag je er niet nog een week langer over nadenken? Volgens mij is haast nooit goed, dan ligt de kans van onvoldoende overwogen beslissingen op de loer en daarmee het risico op spijt.
Maar goed, terug naar je vragen: als er echt alleen complexe hyperplasje zonder atypie is, dan is er geen haast en ook geen absolute noodzaak tot behandeling. Er is (een kleine, 5-10%?) kans de hyperplasje verdwijnt zonder behandeling en een grote kans dat het verdwijnt met hormonen (spiraaltje of tabletten (50-60%)). Maar er is ook een kans dat de hyperplasje niet verdwijnt (40% met hormonen maar 70-80% als je geen behandeling zou doen) en zelfs een kleine kans op dat er kanker ontstaan (met hormonen < 5%, zonder behandeling denk ik max 5%). De. vraag is natuurlijk hoe erg het precies is als bijeenkomst controle blijkt dat de hyperplasje niet weg is of dat de hyperplasje kanker is geworden: dan kun je ook nog je baarmoeder laten verwijderen. Als het dan kanker is geworden hangt het er van af hoe uitgebreide het dan is, maar als je vaak (elke 3 maanden?) onder controle blijft dan kan het nooit echt uitgebreid worden in de tussentijd.
Wat wel van belang is, is dat je zeker moet weten dat het niet nu al kanker is. Het onderscheid is lang niet altijd makkelijk dus ik zou je gynaecoloog nog een keer vragen waarom ze zo aandringt, op een operatie, is dat wellicht omdat er wordt getwijfeld aan de diagnose?
En het is van belang om je af te vragen waarom je zoveel klachten hebt en waarom je baarmoeder zo is gegroeid. Dat hoort niet bij / komt niet door de hyperplasje. Dus dan opnieuw de vraag: is er nog iets anders aan de hand.
Helpt dit je een beetje? Hoop het. En onthoud: als je het gevoel hebt nog geen beslissing te kunnen nemen dan moet je die beslissing gewoon uitstellen. Haastige spoed is zelden goed. En als je bezorgd bent over wat er in de wachttijd allemaal kan gebeuren dan kun je bijvoorbeeld een tijdje hormonen (primolut bijvoorbeeld) slikken totdat je een beslissing hebt genomen.
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE
Hartelijk dank voor de informatie. Ik waardeer het zeer, het heeft me verder geholpen.