Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Eierstokken verwijderen?

23 november 2022 om 08.57
1339 x gelezen

Hallo,

inmiddels is duidelijk dat ik stadium 1 baarmoederhalskanker heb. Gelukkig in een heel pril stadium.
De behandeling is een operatie waarbij baarmoeder en eileiders worden verwijderd via een kijkbuisoperatie. het is obv diagnose niet nodig een meer omvangrijke operatie uit te voeren. Een opluchting.

de arts gaf aan dat ikzelf mag kiezen om eierstokken al dan niet te laten verwijderen. Voor arts is er geen noodzaak. Ik ben 49 jaar en obv situatie schat arts in dat eierstokken nog functie hebben rondom hormonen.  “Als je 59 jaar was dan zou ik zeggen verwijderen, maar je eierstokken hebben nu nog functie”.
Aangegeven is dat obv huidige kennis de kans op eierstokkanker nav huidige diagnose en behandeling zeer klein is en huidige richtlijn is om eierstokken te laten zitten.

voor mijn gevoel is het vooral een emotionele keuze omdat medisch geen aanleiding wordt gezien. Ik sprak hierover met mijn arts en zij beaamde dit. “We halen nu ook geen blinde darm weg omdat je ms daar ooit een ontsteking krijgt”. 


- herkent u opvatting  obv richtlijnen/ huidige kennis in allereerste stadium bij eenvoudige hysterectomie de eierstokken niet worden verwijderd? 
(obv eventueel onderzoek?)

- Wat zijn voor u overwegingen om eierstokken niet te verwijderen? 

- wat zijn overwegingen om eierstokken toch te verwijderen? 

dank alvast! 


 

Antwoord

Beste Babs,

Oef, schrikken. Fijn dat er geen uitgebreide operatie nodig lijkt!

Wat betreft de eierstokken en of die wel of niet verwijderd zouden moeten worden. Moet bekennen dat ik beetje verbaasd ben. Volgens mij adviseren de huidige richtlijnen namelijk dat de eierstokken verwijderd moeten worden (https://ijgc.bmj.com/content/31/1/12.long dis is de Europese Richtlijn bijvoorbeeld, in de NL staat het met minder woorden). De noodzaak staat wel ter discussie en ik denk dat er goede reden zijn om af te zien van het verwijderen van de eierstokken, maar in mijn spreekkamer voer ik het gesprek dus andersom: het advies is om de eierstokken te verwijderen (omdat baarmoederkanker vaak onder invloed van de hormonen die onder andere in de eierstokken worden gemaakt groeien en ontstaan en omdat de eierstokken 1 van de voorkeurs plekken zijn voor uitzaaiingen) maar er zijn goede redenen (met name omdat de hormonen natuurlijk ook nog andere functies hebben, met name wat betreft seksualiteit, botdichtheid, opvliegers, emoties en wat betreft het risico op hart- en bloedvat aandoeningen) om daarvan af te zien. 

Hoop niet dat dit je verwart, maar vind het belangrijk om de richtlijnen uit te leggen.

Maar het lost jouw dilemma natuurlijk niet op...  Maar misschien helpt mijn opsomming je de argumenten af te wegen. Goed om daarbij ook je leeftijd te betrekken (gemiddeld zou je nog 3 jaar 'baat hebben' van je hormonen voordat je in de natuurlijke overgang zou belanden) en je overige risicofactoren voor bijv botontkalking, risico op hart- en bloedvat aandoeningen en risico op seksuologische en emotionele problemen. Als je nauwelijks andere risicofactoren hebt is het misschien minder erg je eierstokken te verwijderen terwijl als er al heel veel andere risicofactoren zijn is het wellicht verstandig de eierstokken te laten zitten. Bovendien verschilt voor iedereen natuurlijk het 'belang' van bijvoorbeeld seksualiteit.

Kun je hiermee uit de voeten?

Succes met de afwegingen en de behandeling natuurlijk.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

 

Laatst bewerkt: 26/11/2022 - 12:02

Dank voor de uitgebreide reactie. Enkele vragen nog:

De richtlijn verwijst naar endometrial carcinoma. Ik heb een cervix carcinoom (hpv) (1a1 stadium.). blijft de bovengenoemde info en richtlijn dan ook van kracht?

Je spreekt daar over Oa:

- baarmoederkanker  onder invloed van hormonen ontstaat en groeit. 
Ik begrijp dat bij mij hpv veroorzaker is. Is invloed eierstokken op tumor dan idem als bij baarmoederkanker?

- “….voorkeursplaats uitzaaiingen in eierstokken. “
Is dat ook zo in geval van cervix carcinoom? Ik lees dat eierstokkanker komt uit eileiders. Of ook kans dat het vanuit (baarmoeder(hals) komt? 

verder heb ik weinig risicofactoren, ik heb reeds klachten passend bij overgang. Vermoeid, opvliegers, stemmingen, migraine door hormoonachommeling, minder dagen ongesteld met tussenpozen van 8-12 weken, afnemend libido. Ik zou als “leek” verwachten dat de klachten door eierstokken verwijderen er zullen zijn, maar niet zo groot als soms wordt geschetst door bijv vrouwen van 35 jaar die eierstokken verwijderen. Of is dit een onderschatting van de ingreep en impact? 

 

 

 

Laatst bewerkt: 28/11/2022 - 16:43

Beste Babs,

Sorry! Ik heb t verkeerd gelezen! Alles wat ik zeg gaat over baarmoederkanker en NIET over baarmoederhalskanker. Vergeet mijn eerste reactie alstjeblieft!

Voor baarmoederhalskanker geldt namelijk dat het NIET gevoelig is voor hormonen en de eierstokken zijn ook GEEN voorkeursplek voor uitzaaiingen. Alle mogelike voordelen van het verwijderen van de eierstokken vallen dus weg. Behalve dat je het risico op eierstokkanker verkleind. Maar dat risico is zo klein zondat we daar geen preventieve eierstokverwijdering voor adviseren als vrouwen nog niet in de overgang zijn. Je zou wel de eileiders kunnen verwijderen: dat heeft geen invloed op je hormonen en vermindert de kans op eierstokkanker ook al.

Maar al met al dan blijven in jouw situatie alleen de nadelen over. En zou ik je adviseren in elk geval niet de eierstokken te verwijderen en eventueel wel de eileiders.

Nogmaals excuses voor de verwarring, Hoop dat he zo is rechtgezet en je een weloverwogen keus kunt maken.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 01/12/2022 - 07:10