Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Graag uw advies voor waar het beste een 2nd opinion aan te vragen.
Goedemorgen,
Ik ben Sylvia, 54 jaar. In december 2020 is bij mij na een debulking operatie eierstokkanker fase 3B gediagnosticeerd. Operatie was zo goed verlopen dat we voor een curatieve behandeling van 6 chemokuren gingen, alle 6 de kuren goed doorlopen. Helaas afgelopen 5 december, beetje buikpijn, voor de zekerheid toch even naar het ziekenhuis en helaas toch uitzaaiingen in mijn buikvlies. In januari opnieuw aan de chemo, inmiddels weer 6 kuren gehad, na een allergische reactie na de 4e, de 5e en 6e in lagere dosering. Vandaag een ct scan gehad waarvan ik 31 mei de uitslag krijg. Momenteel ben in in behandeling in het Sint Franciscus in Schiedam. Ik weet dat de prognose niet goed is, toch zou ik graag jullie advies willen waar ik het beste terecht zou kunnen voor een 2nd opinion. Ik heb het gevoel dat ik door mijn huidige oncoloog in de statistieken wordt geduwd, uitslagen zijn goed, maar er is geen sprankje hoop, en ik weet, niet alles is maakbaar, maar ik voel me naar omstandigheden goed. Mijn conditie is na de chemo achteruit gegaan, maar wordt weer aan gewerkt, ik wandel, doe yoga, zwem af en toe, eet en leef gezond. Ik ben alleenstaande moeder van een zoon van 22, in het 1e jaar van zijn studie, zou er zo graag nog een paar jaar bij krijgen.
Ik heb aan de oncologieverpleegkundige gevraagd of zij in het aankomend MDO mijn vraag, waar het beste een 2nd opinion aan te vragen, wil bespreken aangezien ikzelf helaas geen medici in mijn netwerk heb. Hopelijk werkt mijn oncoloog hier aan mee en komt hij 31 mei met een positief advies, maar moet dit nog zien. Wellicht kunnen jullie mij ook adviseren welke weg het beste in te slaan en welk ziekenhuis het best te raadplegen? Mijn tussentijdse scan na 3 maanden was goed, op de scan was weinig meer te zien, ik verwacht de 31e eigenlijk ook een positieve uitslag. Verder is mijn conditie goed, afgelopen oktober de Kustmarathon gewandeld. Behalve de chemo ben ik tevens halverwege een RSO kuur, (dagelijks 1 gram THC pasta gemaakt uit 10 gram cannabis).
Alvast hartelijk dank voor jullie reactie.
Vriendelijke groet,
Sylvia
Antwoord
Beste Sylvia,
We begrijpen goed dat je een second opinion wil aanvragen het is altijd goed om ook eens met een andere arts van gedachten te wisselen. Je vraagt advies waar je het beste terecht kunt. In Nederland zijn een aantal expertisecentra voor gynaecologische kanker waar je een second opinion kunt aanvragen. Deze zijn allen gespecialiseerd, er is niet een beste ziekenhuis.
Welke ziekenhuizen dit zijn, vind je op onze website. Mogelijk kan je arts of verpleegkundig specialist met je meedenken in de keuze voor welk ziekenhuis.
Sterkte,
Voorlichters Infolijn