Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
HPV besmetting met pap 3a2
Hallo Cor,
Ik kamp met een HPV besmetting waar ik veel vragen over heb.
In oktober 2022 is bij het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker bij mij HPV geconstateerd en had ik in eerste instantie een pap1. Advies was over een jaar weer een uitstrijkje bij de huisarts.
Dus een jaar later, in 2023, weer uitstrijkje en dat was toen een pap 2 met HPV. Dus door naar de gynaecoloog.
Door de gynaecoloog is toen een biopt genomen en daar kwam een CIN 2 uit. Daarna is er een lisexcisie (jan 2023) gedaan waar een CIN 2/3 uitkwam.
Nu is een half jaar later (aug 2024) een controle uitstrijkje gedaan en daar komt dan een pap 3a2 uit met hr HPV. Mijn lichaam ruimt de HPV niet goed op helaas. Ik ben erg bang dat het zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker. Zijn mijn zorgen terecht? Hoe ernstig is deze uitslag nu echt? In mijn beleving ga ik van een pap 1 naar een pap 3a2 in zeer korte tijd. Ondanks lisexcisie. Dat geeft zeer veel onrust. Nu moet er weer een lisexcisie plaatsvinden, hoe vaak kan dit?
En ik vraag mij ook af waarom ‘mijn’ ziekenhuis (pathologie) de snijranden van de Lisexcisie niet onderzoekt. Dat schijnt in veel ziekenhuizen niet te gebeuren afhankelijk van de interne afspraken. Dat vind ik ontzettend vreemd, zo weten ze toch nooit of alles weggehaald is? Kan ik beter een ziekenhuis zoeken die dat wel checkt?
Heeft de HPV vaccinatie ook nog zin in mijn geval?
Ik las ook ergens dat er een check gedaan moet worden op Chlamydia en Trichomonas besmetting? En dat je lactobacillen in zetpilvorm zou kunnen nemen om de HPV te bestrijden? Of heeft u andere tips (die misschien niet wetenschappelijk bewezen zijn maar wel kunnen helpen in sommige situaties)
Ik heb daarnaast PDS, echter mijn darmklachten zijn de afgelopen maanden toegenomen. Nu las ik dat HPV op alle slijmvliezen in je lijf kan toeslaan. Ik maak me daarom zorgen dat de HPV in mijn darmen (of op andere plekken) schade kan toebrengen. Is dat een terechte zorg? (darmkanker etc.?)
Ik begrijp dat ik veel vragen stel. Daarom bij voorbaat al dank voor uw moeite en reactie.
Hartelijke groet,
Charlotte
Antwoord
beste Charlotte,
Veel vragen, zal proberen ze stuk voor stuk te beantwoorden.
De kans dat er zich baarmoederhalskanker ontwikkeld terwijl je onder controle bent is echt nihil. Daar zou ik me geen zorgen over maken.
Lisexcisie kunnen inderdaad niet eindeloos vaak. Meestal 3 en soms 4 keer maximaal. Als er wel weer een behandeling nodig is en een lisexcisie niet meer mogelijk is kan soms worden gelaserd, kan soms nog een conisatie worden gedaan of wordt geadviseerd de baarmoeder te verwijderen. Vaak is behandeling met imiquimod ook een manier om een lisexcisie te voorkomen of in elk geval uit te stellen.
Snijranden van een lisexcisie kunnen niet betrouwbaar worden beoordeeld omdat de randen zijn verbrand. Daarom vinden veel pathologen dat ze daar geen uitspraken over kunnen doen. Als er wel een uitspraak over wordt gedaan is het dus niet over de echte snijrand maar over de cellen die nog te beoordelen zijn. Maar verder naar de echt snijrand zijn er dus nog cellen volledig verbrand. De uitslag over de snijrand is dus geen uitspraak over de echt snijrand en daarom niet bijdragend . Bovendien is de 'binnenkant van de snrijrand' (dat is de kant van de snijrand aan de kant van de baarmoedermond) ook nog een keer dicht geschroeid. Dus als er daar nog onrustige cellen zijn dan zijn die ook nog behandeld doordat ze zijn verbrand.
HPV vaccinatie heeft geen zin meer tegen het type HPV dat je hebt, behalve als toevallig alle HPV is verwijderd met de lisexcixie. Het zou wel kunnen helpen tegen het opdoen van nieue HPV typen.
HPV kan inderdaad ook op andere slijmvliezen gaan zitten. Maar altijd 'aan de rand': dus in de anus. HPV komt niet voor hogerop in de darmen. Dus PDS achtige klachten kunnen niet veroorzaakt worden door een HPV infectie van je de darmen .
Testen op chlamydia en trigomonas is niet standaard nodig. Ik ken geen behandelingen tegen HPV, ook niet buiten het reguliere circuit, maar goed ik zit dan ook in het regulier circuit. Misschien dat je op het lotgenoten forum kunt vragen of er daar vrouwen zijn die ervaring hebben met alternatieve behandelingen.
Enige dat echt helpt is stoppen met roken, geen idee of je rookt, maar ik zou je sterkt aanraden te stoppen. Overigen niet alleen vanwege de effecten op HPV, ook omdat het voor heel veel andere gezondheidsproblemen beter is.
Hoop dat dit je helpt,
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon