Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

HPV, meerdere typen

26 augustus 2023 om 23.46
2086 x gelezen

Beste dr. Cor de Kroon,

Na een uitstrijk bij de gynaecoloog bleek vorige week sprake van PAP 2 en besmetting met de genotypes 16 en p2:56,59,66. Ook ben ik bekend met genitale wratten (dit was de aanleiding voor bezoek gynaecoloog). Hopelijk de laag risico varianten.. 

Nu heb ik wat vragen:

1). vanwaar de ‘clustering’ binnen p2? Horen deze genotypen samen oid? 

2). mijn logica is als volgt: als mijn lichaam genitale wratten ‘ontwikkelt’ is het niet goed in staat om het virus op te ruimen, dus zal het zeker niet de hoog risico virussen klaren.  
En zal het over een half jaar zeker een pap 3 worden. Zit hier wat in?  

3). andere logica: hoe meer virussen hoe ongunstiger.
Klopt dit? Gaat de ontwikkeling van onrustige cellen met vier genotypes ook vier keer zo snel? Of is dit te simpel gedacht? 
 

Ik ben 36 jaar, rook niet en heb dit nooit gedaan, eet redelijk gezond, maar ben door bovenstaande wel heel ongerust, dus slaap dan ook slecht en heeft ook effect op mijn bezigheden. 
 

Alvast bedankt voor het beantwoorden (zo mogelijk) van mijn vragen. 
 

Groet, 

Greet 

Antwoord

Beste Greet,

Moet bekennen dat ik de uitslag niet goed begrijp: HPV 16 is een hoog-risico HPV dus met PAP2 is het belangrijk om een voorloperstadium van baarmoederhalskanker uit te sluiten. Ik neem aan dat je daarvoor bent verwezen naar een gynaecoloog. 

HPV56, 59 en 66 zijn zogenaamde laag-risico typen. Deze typen veroorzaken bijv genitale wratten. Maar ik snap de p2:56, 59 en 66 niet goed. Meestal wordt het precieze type niet vermeld. Dus ik vraag me af of de uitslag niet betekent dat er 'een laag-risico HPV' is vastgesteld. Misschien kun je kijken of je dat nog duidelijk krijgt?

Hoe dan ook: je idee over opruimen klopt. Als je een bepaald type niet opruimt is de kans dat je een ander type niet opruimt groter inderdaad. En je hebt al bewezen dat je het laag-risico HPV dat wratten veroorzaakt niet goed opruimt... Het is overigens niet zo dat als je 4 typen hebt (of 2) de ontwikkeling van afwijkingen (voorloperstadium of wratten) 4 (of 2) keer zo snel gaat. 

Is dit antwoord op je vragen? Niet meteen geruststellend besef ik me, maar misschien wel verhelderend.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 27/08/2023 - 11:06

Beste meneer De Croon,

Bedankt voor uw antwoord.

Er is inderdaad een colposcopie verricht, maar deze kleurde niet aan, er geen biopt is genomen. 

De uitslag van de uitstrijk:

Aanvullend onderzoek HPV bepaling: hr-HPV positief HPV Hoog risico type: 16 en P2=56/59/66 Test HPV indicatie: Viper LT (BD) Onderzochte HPV types: 16, 18, 31, 45, 51, 52, P1=33/58, P2=56/59/66, P3=35/39/68
 

Ik snap de P2 dus ook niet zo goed, weet u hier meer van?

Op de site van het RIVM lees ik dat dit ook hoog risico varianten zijn, en geen laag risico’s. Ik lees in uw bericht dat deze varianten ook wratten kunnen veroorzaken? Ik dacht (hoopte) dat de wratten laag risico varianten 6 of 11 zouden zijn. 

En mijn laatste vraag: stel ik ruim de de wratten wel op (nu nog geen jaar geleden opgelopen) betekent dit ook iets gunstigs voor de andere typen? Of is het feit dat de wratten tot uiting komen (ik las dat dit onder de dragers maar bij 1% tot uiting komt, ondanks het dragen van het virus) eigenlijk al een slechte voorbode?

Nogmaals dank voor uw antwoorden! Het is inderdaad niet geruststellend, maar dat had ik ook niet verwacht. Is er nog een een mogelijk gunstig scenario? Het voelt nu alsof dit een levenslange zorg en last gaat worden (baarmoederhals, schaamlippen, mogelijk vaginawand..).

Groet,

Greet

 

Laatst bewerkt: 27/08/2023 - 21:04

Beste Greet,

Volgens mij betekent P2 in jiuw situatie dat die 3 typen onderdeel zijn van de P2 test en dat die positief is. Je weet niet voor welke van die 3 je dan positief bent (en of t voor 1 of meerdere van die 3 is…).

Wat betreft laag-risico: klopt. Dat heb ik niet goed opgeschreven. Ik bedoel ‘laag frequent’: die types veroorzaken in Nederland maar een heel klein % van de baarmoederkankers. Sorry vor de verwarring.

En als je de wratten opruimt is dat zeker gunstig! Dat geeft aan dat je afweer wel deels tegen HPV is opgewassen.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 29/08/2023 - 07:57