Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

HPV positief zelfafname test

30 januari 2023 om 18.24
1091 x gelezen

Hoi,

Ten eerst; ik ben de grootste hypochonder ooit. Ik heb een zelfafname test gedaan na oproep van de bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het blijkt dat ik HPV positief ben. Advies is om uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Mijn probleem is dat ik alle moed en kracht had verzameld om eindelijk de zelftest te doen (had namelijk al paar x een herinnering gekregen) en nu moet ik het nog een keer doen bij de huisarts. Ik zie het niet meer zitten...

Ongeveer 10 jaar terug werd ik ook getest en was ik hoog risico HPV positief. Mij werd verteld dat m'n lichaam het prima zelf zou opruimen na een jaar of 2. Ik heb het toen niet meer laten testen. Nu blijkt het dat ik HPV heb en vraag me dan af; heb ik het nog steeds of is dit weer een nieuwe besmetting? (heb wel verschillende partners gehad) Bij de eerste besmetting/constatering merkte ik wel wat wratjes rond de vulva, maar die zijn allang weg. Ik heb nu sinds een klein jaartje wel 2 hele mini wratjes op mijn vingers. Ik lees vaker dat een HPV-wratjes vorm geen risico vormt mbt baarmoederhalskanker. Klopt dat?

Ik maak me dus gewoon zorgen dat ik nu te lang heb gewacht en ben als de dood om dus echt *het uitstrijkje* te laten maken en de uitslag. Ik heb vandaag mijn HA gebeld om te vragen of er meer info kan worden gegeven over de HPV uitslag van 10 jaar terug en ze zei van niet, dat ze alleen kon zien dat het hoog risico is. Ze zei erbij dat een HPV uitslag altijd een hoog risico is, om me gerust te stellen. Maar die kwam niet lekker binnen bij mij.  Ik heb geen klachten of onregelmatige menstruatie, alleen nu wel extreem angstig dat er iets hoog is ontwikkeld in mijn baarmoederhals omdat ik lees het ontwikkeld zich binnen 10/15 jaar...

Verder staat op de uitslag brief van het bevolkingsonderzoek dat er HPV is gevonden. Echter lees ik in andere vraagstukken van hier dat vrouwen een zelfafnametest uitslag krijgen met "hrHPV" of "HPV+". Klopt dat hier een verschil in zit met mijn uitslag waar duidelijk alleen staat "Er is HPV (humaan papillomavirus) gevonden"? Kan ik ze bellen om te vragen of het gaat om een hoog risico of welke PAP? En als ik de PAP weet, ja wat weet ik dan eigenlijk?

Hoop dat je mij kan helpen zodat ik de moed heb ik mezelf verder te laten onderzoeken.

Liefs,

Sher

 

Antwoord

Beste Sher,

Wat een narigheid. Waarom ben je zo bang voor het uitstrijkje bij de huisarts? Of begrijp ik dat niet goed uit je bericht. Hoe dan ook: ik denk dat je echt een uitstrijkje moet laten maken. Met de zelftest kun je alleen HPV testen maar niet kijken of er onrustige cellen zijn ontstaan als gevolg van die HPV infectie. En daar gaat het om. HPV is geen probleem, behalve als het leidt tot onrustige cellen. 

Moet bekennen dat ik niet weet of je ze kunt bellen om te horen of het hoog- of laag risico HOV is dat er is gevonden. Maar weet ook niet of het er toe doet: ook bij laag risico HPV is het advies om een uitstrijkje te laten maken om te kijken of er onrustige cellen zijn.

Hoop dat dit je helpt,

Succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 02/02/2023 - 23:05

Hi,
 

Heel erg bedankt voor je reactie! Ik heb toch nog wat onbeantwoorde vragen nav mijn vorige bericht. Ik hoop heel erg dat die ook beantwoord kunnen worden..

Ongeveer 10 jaar terug werd ik ook getest en was ik hoog risico HPV positief. Mij werd verteld dat m'n lichaam het prima zelf zou opruimen na een jaar of 2. Ik heb het toen niet meer laten testen. Nu blijkt het dat ik HPV heb en vraag me dan af; heb ik het nog steeds of is dit weer een nieuwe besmetting? (heb wel verschillende partners gehad) Bij de eerste besmetting/constatering merkte ik wel wat wratjes rond de vulva, maar die zijn allang weg. Ik heb nu sinds een klein jaartje wel 2 hele mini wratjes op mijn vingers. Ik lees vaker dat een HPV-wratjes vorm geen risico vormt mbt baarmoederhalskanker. Klopt dat?

De reden waarom ik zo bang ben is hierom:  Ik maak me dus gewoon zorgen dat ik nu te lang heb gewacht en ben als de dood om dus echt *het uitstrijkje* te laten maken en de uitslag. Ik heb mijn HA gebeld om te vragen of er meer info kan worden gegeven over de HPV uitslag van 10 jaar terug en ze zei van niet, dat ze alleen kon zien dat het hoog risico is. Ze zei erbij dat een HPV uitslag altijd een hoog risico is, om me gerust te stellen. Maar de angst is nu alleen maar erger geworden want hoog risico klinkt niet goed. Ik heb geen klachten of onregelmatige menstruatie, alleen nu wel extreem angstig dat er kanker is ontwikkeld in mijn baarmoederhals omdat ik lees het ontwikkeld zich binnen 10/15 jaar...

Klopt het trouwens dat bij een zelftest bevolkingsonderzoek zij alleen testen op hoog risico hpv? Als het laag risico is dan ben ik minder bang om een uitstrijkje te maken. Dit alles houdt me gewoon heel erg tegen....

 

 

Laatst bewerkt: 09/02/2023 - 10:40

Beste Sher90,

Ik zou je echt aanraden een uitstrijkje te laten maken en dan kan je je vragen ook rustig met de huisarts bespreken?

Je komt er niet achter of dit een nieuwe of al bestaande infectie is helaas. Ze testen ip alleen op hrHPV.

Ik zou me niet teveel zorgen maken dat je te laat bent! Heel goed juist dat je de hpv test hebt gedaan, en je hebt geen klachten, dus verwacht ik dat je er juist vroeg bij bent! Alleen als je nu geen uitstrijkje gaat maken vanwege angst is dat wat minder handig. Dan zal je ook langer in de stress zitten hierover.

Op thuisarts en de gynaecoloog.nl kun je heel veel lezen over dit onderwerp. En daar staat ook een mooi filmpje over wat een colposcopie is, dat is voor het geval dat de pap uitslag afwijkend is bij je.

ook dit is echt een aanrader om even te kijken, om te merken dat je niet de enige hiermee bent;

https://m.youtube.com/watch?v=TSWRyFdA5aY

succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 09/02/2023 - 22:25