Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Hypochondrie en wachten op uitslag patholoog

Goedemiddag,

 

Ik ben Nafhalen en 37 jaar ik heb laanstaande een uitstrijkje gehad met pap3b hr-hpv anders dan 16 en 18.

Nou afgelopen dinsdag zon onderzoek bij de gynaecoloog. En in de brief erna naar de huisarts zie ik allemaal medische termen.. 

Zoals: papb3 hr-hpv ernstige atypie en matige dysplasie. 

Onderaan de brief staat dan weer 

 Er werd weefsel voor PA ingezonden.

Conclusie: achterlip azijnzuur wit met punctatie rond 8 uur: beeld CIN 1. voorlip dik azijnzuur wit epitheel met punctatie, onduidelijk of cilinder of plaveisel. Schiller neg idem azijnzuur wit gebied.

Cervicale intra-epitheliale neoplasie: 2.

Beleid: afh van uitslag.

Ik zie een cin 1 en een cin 2 uitslag volgens mij. Dat maakt me dus in de war. Bovenaan de brief staat in mijn beleving het ergste en onderaan de cin 1 en cin 3.

Kunt u mij hier iets meer over verduidelijken? In gewone mensen taal? Overigens ik ben hypochondries en ik krijg erg angstaanvallen moet nog tot donderdag wachten.. en mijn gedachten nemen een loopje met me.   

 

Alvast bedankt. 

Groetjes Nathalie

 

 

 

 

Antwoord

Beste nathalie1986,

Wat vreselijk naar dat je last hebt van hypochondrie en angstaanvallen. Tegenwoordig kun je uitslagen en brieven vinden in je dossier en vaak zijn uitslagen nog niet besproken met de arts of zijn alle uitslagen nog niet bekend. Dat roept vragen op maar uitslagen van onderzoeken moet je toch echt eerst bespreken met je eigen arts.  Jouw gynaecoloog heeft je onderzocht (colposcopie) en er is weefsel opgestuurd naar de patholoog. Daar moet je de uitslag nog van krijgen. Je moet toch echt nog even wachten op  je gesprek donderdag met je gynaecoloog. De uitslag van de pathologie zal dan ook bekend zijn en je zult dan precies horen wat de uitslag is en wat dat voor jou betekent. 

Vriendelijke groet, voorlichters kanker.nl

Laatst bewerkt: 10/04/2024 - 13:13

Hi, bedankt voor je reactie. 

 

De uitslag vandaag gehad en alle biopten waren cin 3 en ze konden van de cilinder cellen nog niks zeggen omdat deze niet meegenomen zijn in de biopt. 

 

Ik krijg aankomende woensdag een lisexcisie,schrijf ik het goed.., en dan gaan ze een groot deel weg halen maar ze zei erbij dat het ook kon dat ze daar nog wat in konden vinden. 

 

Heb 1 vraagje. 

Als het weg gehaald is en je krijgt te horen dat er kwaadaardige cellen in zitten zijn die toch al uit mijn lichaam nou ja de meeste dan?

Krijg ik dan eerst een uitstrijkje of een conatie, nogmaals   schrijf ik het goed, ik ben dat even vergeren te vragen.. 

 

Met vriendelijke groet

Laatst bewerkt: 11/04/2024 - 15:45

Beste nathalie1986

Je hebt de uitslag van je gynaecoloog gehad en gaat binnenkort voor een lisexcisie (LETTZ). Wat er nu gevonden is in de biopten zijn afwijkende cellen in het  slijmvlies van de baarmoederhals. CIN is géén baarmoederhalskanker. De kans dat CIN overgaat in baarmoederhalskanker is heel klein. Bij een CIN3 is altijd wel het advies om te behandelen. Dat gaat nu bij jou gebeuren. Bij de lisexcisie haalt de gynaecoloog een stukje weg van de baarmoederhals. Dat weefsel wordt weer onderzocht door de patholoog. Na 1 tot 2 weken hoor je of het gelukt is om alle afwijkende cellen weg te halen. Dat is bijna altijd zo. Soms blijven er na een lisexcisie nog een paar afwijkende cellen achter. Of kunnen er opnieuw afwijkende cellen ontstaan. Daarom is het advies om 6 maanden na de behandeling het uitstrijkje te herhalen. Je blijft dus onder controle van je gynaecoloog. Mocht de uitslag van het weefsel van de lisexcisie aangeven dat er kwaadaardige cellen zitten dan hoor je van je gynaecoloog wat de vervolgstappen zijn. 

Er is een veelgestelde vragenlijst waar je veel vragen en antwoorden kunt vinden over bijvoorbeeld CIN, lisexcisie: Veelgestelde vragen over HPV en voorstadia van baarmoederhalskanker | Kanker.nl

Stel verder vooral ook je vragen aan je eigen gynaecoloog hij/zij  kent al jouw medische gegevens en uitslagen. 

Vriendelijke groet, voorlichters kanker.nl 

Laatst bewerkt: 12/04/2024 - 13:43