Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Kan een CIN3 in de baarmoederhals ook een uitloper zijn van vulvakanker

Begin Februari heb ik een uitstrijkje laten nemen. Het was een tijdje geleden (corona enzo). Eind februari werd ik opgebeld, mijn uitstrijkje was niet goed. Er stond onder andere HSIL in het pathalogieverslag en ook een Actinomycesinfectie. In maart mocht ik langskomen bij mijn gyneacoloog voor een colposcopie en een biopsie.

De gyneacoloog heeft gekeken maar geen biopsies afgenomen. Het gebied in mijn baarmoederhals was te zwaar aangetast en ze vermoedde dat we al een stadium verder zaten dan een CIN 3 - een CIS. Ik werd gelijk doorverwezen en kon 's anderdaags smorgens bij een oncoloog - gyneacoloog terecht.
Hij nam 3 biopsies. Hieruit kwam inderdaad CIN 3 - ook veel CIN 2 en een CIS. Hij plande een lisexcisie in 3 weken later.

Een week geleden heb ik mijn lisexcisie gehad. Bij 2 van de 4 stukken die hij heeft weggenomen heb ik een beetje een "paniekgevoel". Waarschijnlijk volledig onterecht hoor, maar ik heb 3 kleine kindjes en ik heb loop al een langere tijd naar de dokter met een "algemeen ziektegevoel", terwijl er niet meteen iets gevonden wordt. Ik heb zo het gevoel in mijn buik dat er iets meer aan de hand is, en dat een lisexcisie dit te gemakkelijk had opgelost. Ik ben van nature ook gewoon een dramaqueen, daar zou het ook aan kunnen liggen. 

Bij het eerste stukje staat er:

De doorsneden tonen overgang van exocervix naar endocervix met ter hoogte van de squamocolumnaire junctie een zone van squameuze metaplasie, gekenmerkt door verstoorde uitrijping en stratificatie. Dit gaat gepaard met cytonucleaire atypie van de plaveiselcellen over 2/3 van de breedte en focaal tot aan het oppervlak. Aanwezigheid van een mitose in de hogere lagen van het epitheel. Koilocytaire veranderingen in de oppervlakkige lagen van het epitheel. Er is beperkte ingroei in endocervicale crypten. Het endocervicaal epitheel is zonder atypie. Sneevlakken: CIN1-2 reikt tot in de 3uur en 6uur sneerand. CIN1 thv de 9uur sneerand.

bij het 2de stukje staat er:

2. Voorlip Anterlior lip van de cervix inclusief de transformatiezone. Ter hoogte van het plaveiselcelepitheel is er kernstapeling, hyperchromasie en kernpleiomorfie met een toename van de mitotische activiteit. De atypie reikt in de hogere lagen en deels tot aan het oppervlak zonder uitrijping, ook de mitosen reiken in de hogere lagen van het epitheel. Er is focale uitbreiding van de atypie in de endocervicale crypten. Er zijn geen aanwijzingen voor invasieve groei. Het endocervicaal type epitheel is zonder atypie. Sneevlakken: Hooggradige dysplasie reikt tot in het 3 uur en 6 uur sneevlak.

De CIN 1 en 2 maak ik me zo'n zorgen niet in, maar ik ben HPV type 16 - positief, dus het feit dat er in het snijvlak op 6 uur nog steeds een CIN 3 zit baart me wel zorgen.  Bovendien staat er bij het eerste stukje "er is beperkte ingroei in endocervicale crypten" en bij het 2de staat er hetzelfde maar gevolgd door "er zijn geen aanwijzingen voor invasieve groei". Is dat er bij het 1ste stukje dan wel?

 

Wat wordt er gewoonlijk gedaan als een lisexcisie toekomt met nog randen met CIN3 in? Bij CIN1 en CIN2 afwachten snap ik, maar bij CIN3 twijfel ik. Bovendien heb ik al een langere tijd last van een geurende vagina (de reden waarom ik dus een afspraak had bij de gyneacoloog in februari), ik heb ook regelmatig last van jeuk en branderig gevoel en ik heb het laatste anderhalf jaar al 3 keer medicatie genomen voor een candida infectie, zonder aanwijsbare redenen. De huisarts zegt me steeds dat ik bij het wassen moet oppassen welke zeep ik daaronder gebruik ...

 

Nu, sorry voor de hele uitleg om tot mijn punt uit te komen: ik heb gelezen dat de kans klein is bij vrouwen van mijn leeftijd (32 jaar), maar checkt een gyneacoloog bij zo'n uitstrijkje ook automatisch de vagina? de schaamlippen? ik heb afgelopen zomer een bolletje gehad aan mijn vagina (de huisarts zei waarschijnlijk een cyste van bartholin ...). Ik heb schrik dat de CIN3 die op 6 uur zit van het snijvlak aan de voorlip een uitloper is van misschien een groter gebied, maar dan meer in mijn vagina ... Kan dat? Dat zou de gyneacoloog hebben gezien toch? 

Ik ben overigens heel tevreden met mijn gyneacoloog - oncoloog hoor, maar ik heb de indruk dat hij vrouwen met mijn symptomen zo vaaaaaaak ziet, dat ik maar een nummertje ben ... En ik ben een mama, van 3 jonge kindjes (alleenstaande). Ze hebben enkel mij ... Ik kan geen kanker krijgen, of hebben, en er niets aan doen.

 

Bedankt! 

Antwoord

Beste Zoey,

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de gynaecoloog heeft zeker ook naar je vulva gekeken. En CIN III kan geen ‘uitloper’ zijn dan een afwijking aan de vulva maar je zou natuurlijk 2 aparte aandoeningen (CIN én VIN) kunnen hebben.

Wat betreft ingroei in de endocervicale klierbuizen: dat is heel wat anders dan invasieve groei. Eigenlijk is het t verschil tussen ‘naar binnen’ (zegt alleen iets over de grootte) en ‘naar de diepte’ (zegt iets over ingroei in onderliggende steunweefsel en dus dat t kanker is). Voor de zekerheid: bij jou dus wel naar binnen maar niet de diepte is en geen kanker.

Tot slot de CIN III in de snijrand: meestal is inderdaad advies om af te wachten omdat de rand die achter is gebleven (met evt nog CIN III) ook nog is dichtgeschroeid en dat natuurlijk achtergebleven CIN III ook nog vernietigd. En goed om te bedenken dat er 4 stukken weg zijn genomen: het zou ook nog kunnen zijn dat er bij die snijrand met CIN III dus al extra weefsel is verwijderd. Misschien kun je dat nog aan je behandelaar vragen.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 28/04/2023 - 23:13