Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Kwaadaardige vleesbomen

Beste, 

Ik ben sinds 2012 bekend met vleesbomen. Recent is een MRI scan gemaakt, waaruit is gebleken dat mijn baarmoeder door vleesbomen minstens 10x zo groot is als normaal. Omdat één of meerdere vleesbomen mogelijk kwaadaardig kunnen zijn en omdat de vleesbomen nog 10 jaar kunnen groeien heb ik het advies gekregen om de baarmoeder te verwijderen via een buikoperatie. Ik heb verder nauwelijks klachten behalve een wat drukkend gevoel onderin mijn buik en soms wat lage rugpijn. 

Rapportage uitslag MRI:
Grote uterusmyomatosis. Multipele hypo-intense laesies. Overwegend intramuraal maar deels ook wel subsereus. Niet evident gesteeld. Geen zekere intracavitaire laesies. Met name de grote laesie rechts paramediaan, 68,5 mm (series 8001, image 7), toont grillige randaankleuring en centrale verweking . 98,3 mm (series 15001, image 8). Zie ook caudaal rechts in klein bekken, een grillig aankleurende laesie van 69,6 mm (series 8001, image 28) . Voorts tonen ook enkele andere laesies centraal geen aankleuring. 61,6 mm (series 15001, image 28) Derhalve is necrose niet uit te sluiten. Tevens wat vrij vocht in de buik. Geen aanwijzingen voor lymfadenopathie Adnexen links zichtbaar rond snede 21 en rechts rond 16 van serie 8. Goed aflijnbare arteria uterina beiderzijds. Conclusie. Multipele massabeelden in de uterus. Overwegend myomen. Deels grillige aankleuring en centrale vervloeiing mogelijk necrose. Zie met name rechts . Cave maligniteit en/of maligne degeneratie. Enig ascites in de onderbuik.


Mijn vragen:
1. In hoeverre moet ik mij zorgen maken dat één van mijn vleesbomen kwaadaardig zal zijn? 
2. Als er een vleesboom kwaadaardig is, zou verwijdering van de baarmoeder dan voldoende kunnen zijn of zouden er ook al uitzaaiingen kunnen zijn? 
3. Bij de operatie wordt in principe ook de baarmoedermond verwijderd tenzij ik dat zelf liever niet wil. Wat is wijsheid hierin? 

Antwoord

Beste Angelique,

Het is heel moeilijk (of eigenlijk onmogelijk) om op basis van de MRI met zekerheid te zeggen of een vleesboom kwaadaardig is. Er zijn ongunstige factoren (de snelle groei en de aankleuring) maar dat is nog zeker geen bewijs. 

Ondat er op de MRI geen andere afwijkingen zijn gezien (eierstokken normaal en geen vergrote lymfklieren) is verwijderen van de baarmoeder afdoende. Als een kwaadaardige vleesboom blijkt te zijn is het verstandig ook nog een scan van de longen en de lever te maken. Dat zijn organen waar vaak uitzaaiingen van een kwaadaardige vleesboom worden gevonden.

Weet je waarom de gynaecoloog jou de keus laat mbt de baarmoedermond? Persoonlijk zou ik in jouw geval, omdatber wordt getwijfeld over mogelijke kanker, denk ik adviseren baarmoedermond ook te verwijderen. Anders weet je nooit helemaal zeker of echt alle kanker is verwijderd en ontstaan er onrust over de snijranden. Bovendien is er weinig bewijs dat het laten zitten van de baarmoeder van voordeel is. Soms kan het niet anders of lukt het niet de baarmoedermond te verwijderen. Dan is het een ander verhaal. Maar als er keus is dan zou ik, zoals ik al schreef, denk ik adviseren de baarmoedermond ooknte verwijderen.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 24/03/2024 - 11:46